Международен форум за изпитания на материали - testXpo 2008

доц. д-р инж. Цанка Дикова, Медицински университет - Варна


В периода от 13 до 15 октомври фирма Zwick/Roell организира на производствените си площи в гр.Улм, Германия, ежегоден форум, на който показва най-новите достижения в методите и машините за изпитания на материали. На него присъстват клиенти и представители от всички точки на света. България беше представена от малобройна делегация, но с много качествен състав. Поради големия интерес представителите на различните страни посещават изложението в определен ден. Заедно с колеги от източна и южна Европа, Китай, Тайланд, Тайван, Индия, Корея и др. ние посетихме форума на 14 октомври по покана и с любезното съдействие и организация на фирма "Марвел" ООД. Форумът включваше изложение на машини за изпитания, семинар с презентации на различни тематики, изнесени от представители на домакините и на гост-лектори, както и екскурзия из производствените площи.

Естествено, започнахме с екскурзията. Това, което ни направи впечатление е, че всички детайли на машините се произвеждат в завода на Zwick/Roell, няма коопериране или закупуване от Китай или други страни. Новите и чисти халета са оборудвани предимно с машини с ЦПУ. Универсалните машини са малко. Отделя се специално внимание на подготовката на млади кадри.
В град Улм има голям университет и студентите от инженерния факултет се обучават на шлосерски умения в специално отредено за тях помещение. Понеже машините за изпитания са скъпи, те се произвеждат само по заявка на клиента. В цеха за монтаж се извършват тестове на всяка една от тях. За клиентите има специална мострена зала, оборудвана с всички произвеждани машини и с всички приспособления към тях. Потенциалният купувач може да си донесе детайлите, да извърши пробни изпитания, да разгледа машината и софтуера, който го интересува, в процес на работа и да реши какво да прави. Тази зала се използва и за научни изследвания.

Самото изложение беше разположено в 5 изложбени помещения към съответните производствени халета. Най-новите постижения на фирма Zwick/Roell за 2008 г. включваха:

- Машина за изпитване на опън (Fmax 150 kN) с три високотемпературни камери;
- Машина за изпитване на опън (Fmax 20 kN) с температурна камера и видеоекстензометър VideoXtens;
- Машина за якост на удар, задвижвана с двигател, HIT 50P с чук от 50J;
- Машина за ударно огъване HIT 230F с натиск след удара (CAI);
- Нова лаборатория за изпитания на умора и на якост на удар;
- Роботизирана система за изпитания "roboTest P" с изпитвателни машини Z2000H и Z600E;
- Инструменти последно поколение за диагностика и поддръжка на машините за изпитания.

Като цяло прави впечатление компютъризираното управление на всички машини, което, естествено, е опция. Но за научно-изследователска работа това е не пожелателна, а задължителна опция, защото разработеният от фирмата и постоянно развиващ се софтуер дава много възможности за статистика, анализ и протокол. Освен това има нов учебен програмен продукт за механични изпитания, който е много полезен при обучение и самоподготовка на студентите. Друга характерна новост при машините за якост на опън е наличието на видео или лазерни екстензометри, дори и при изпитания при високи температури.

Фирма Zwick/Roell произвежда не само машини за стандартни механични изпитания, като якост на опън, ударна жилавост и др.,
а и за различни други видове изпитания на детайли и изделия съобразно изискванията на множество европейски и световни стандарти. Създадена е машина за отчитане на силата, с която се отваря фолиото на кофичка с кисело мляко, машина за силата и посоката на удара на футболист от джага, машина за изпитания на опън на плюшени играчки и други подобни, свързани с безопасността на потребителите.

Фирмата се е насочила и към производството на машини за изпитания на изделия, материали за импланти и биоматериали, използвани в медицината и денталната медицина. Имаше изложени машини за изпитания на: умора на дентални импланти, контактно триене на импланти за тазо-бедрена става, опън на биоматериал за имплант на кожа. Интерес представляваха и машината за измерване на вискозитета на гелове, както и тази за силата на отвинтване на капачката на пластмасово шише за витамини. Освен тях имаше и специални машини за изпитания на дълготрайност на игли и спринцовки.

Фирма Zwick/Roell се стреми да покрива все по-широк диапазон както при различните видове изпитания, така и при голямото многообразие от материали и изделия. Всички последни достижения на науката се прилагат на практика при отчитане на измерванията и изработване на протокола, което е в услуга на клиента и улеснява неговата работа.

В изложението взеха участие и фирми, които имат сродна дейност. От тях може да се открои най-вече Olympus, представяща съвсем нов микроскоп, снабден с лазерна сканираща система по ос Z, благодарение на която се постига 3D изображение и може да се правят измервания и по вертикала. CSM Instruments представи апарат за измерване дебелина на покрития, който може да работи и в нанометров обхват, а Gollub Werkstoffprufung демонстрира как се измерва дебелина на повърхностно уякчен слой на закален детайл.

Денят завърши с вечеря в стария град на брега на Дунава, където приятната обстановка, задушевната атмосфера, традиционните немски блюда и специалното внимание на домакините разшириха възможностите за полезни връзки и контакти.

Искам само да допълня, че полезното посещение на форума беше предшествано и от приятна екскурзия из Щутгарт и Улм. Щутгарт е център на провинция Баден-Вюртемберг с население колкото Варна. Той е известен промишлен център - Габрово на Германия. Тук са разположени централите на заводите Bosch, Porche, Mercedes. Неговата архитектура, обаче, се различава от другите промишлени центрове. Тук няма големи бизнес-билдинги и високи постройки. Той е съставен предимно от малки населени места с 3-4 етажни домове с малки, чисти и приятни градинки. При ново строителство не е разрешено височината на сградите да превишава височината на камбанарията на катедралата.

Това изискване е спазено дори и при новопостроения музей на Мерцедес, на който само въртящата се емблема е по-висока от камбанарията. Но това изключение е прието, защото се счита, че емблемата не е сграда. Музеят е открит преди две години. Сградата е много интересна в архитектурно отношение. Състои се от 8 етажа с по две основни зали. Три вътрешни асансьора отвеждат посетителите до последния етаж и екскурзията из историята започва. На всеки етаж има експозиция, показваща развитието на империята Mercedes - от откриването на двигателя до наши дни. От един до друг етаж се достига по спирална пътека и вървейки по нея човек проследява и ключови събития от световната история. Показан е модел на първия двигател, първата моторна карета, първата моторна лодка. Особена почит е отдадена и на тримата пионери на автомобилостроенето - Бенц, Даймлер и Майбах. Много е интересна историята на първият автомобил от марката Mercedes, който е поръчан като състезателен автомобил от Emil Jelinek. Той назовава изработената през 1899 г. за него кола на 10-годишната си дъшеря Mercedes, а през септември 1902 г. "Mercedes" е защитена като търговска марка. За името "Mercedes" не е нужно да се говори много, самото название казва достатъчно. Само може да се спомене, че производството на Mercedes покрива много широка гама от проложения - от леки автомобили и автобуси, до коли със специално предназначение - пожарни, пощенски, линейки и дори Mercedes-стоматологичен кабинет. Редица известни хора са ползвали коли, произведени от Mercedes - Грейс Кели, лейди Даяна, папа Йоан-Павел II, японския император и много други. Времето неусетно лети и човек без да усети стига до приземния етаж, където е разгледан пълния цикъл на производство - от проучване и дизайн, до проектиране на инструменти, производство на отделните детайли по различни технологии (обикновено автоматизирани и роботизирани) и окончателния монтаж. За нас представляваше интерес екскурзията из производствените халета, но нямахме късмет този път - тя се провежда само в работен ден, а ние отидохме в неделя.

Вместо това, обаче, успяхме да участваме в прочутия немски бирен фест. Това е един огромен панаир с две големи виенски колела на входа и с всевъзможни люлки, стрелбища, влакчета на ужасите, сергии със захарен памук, плодове в шоколад и най-различни играчки. Най-голямата атракция, поне за нас, бяха над 10 огромни палатки - бирарии. Всяка от тях събира по около 1600 човека и е украсена по различен начин. Вътре свири оркестър със солисти и едри германки с тиролски носии разнасят огромни халби с бира. Няма по-малка от 1 литър! Германците пият на поразия и се веселят станали прави на дървените пейки. Менюто е прочутото свинско джоланче или печено пиле на грил. Може ли да си представите колко бира се изпива по време на тоя фест, като се има предвид, че той продължава 2 седмици?!

За разлика от лудницата на бирения фест, Улм ни посрешна с тишината и красотата на стария град край брега на Дунава. Река Дунав преминава през Улм и го разделя на две части, които се намират в две административни области. Старата част е в област Баден-Вюртемберг, а новата - в Бавария. И само с прекосяване на някой от мостовете можеш да се разходиш в две от областите на Германия. Тук най-известна е Улмската катедрала, най-високата в света - 161,53 м. За жалост не можахме да се качим на камбанарията поради ремонт и от последното ниво в слънчевия ясен ден да видим Алпите. Но пък се разходихме из Рибарския квартал - същинска немска Венеция. Много ни е интересно как старите средновековни къщи се поддържат сред тази влага и опасност от наводнения, като на стълбите на кръчмата, в която бяхме на вечеря, дори имаше табелка докъде е стигнала водата по време на наводнението през 1999 година?!

Нашето посещение в Германия се осъществи и премина много приятно и ползотворно, не само благодарение на любезните ни домакини от Zwick/Roell. Навсякъде бяхме посрещнати от усмихнати германци, които не само ни помагаха да си купим билети от техните автомати, показваха ни забележителностите и с удоволствие ни разказваха за историята на градовете си,
но и на моя отговор на немски език, че не говоря немски с усмивка казваха: "Как така? Вие толкова добре говорите немски!"

click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
към всички снимки > > >

към репортaжите на доц. д-р Дикова от Япония - 2006:  "Празнична импресия от Токио",  "България в Япония",  "Сакура - символът на Япония",
от Бахрейн - 2008:  "Кралство Бахрейн - кралство на петрола и на новите технологии",
от Малайзия - 2009:  "Малайзия - истинската Азия",
от Индия - 2010:  "Кога ще ги стигнем индийците?",
от Франция - 2010:  "До Париж и обратно - пътуване между стачките"  и
от САЩ - 2012:  "По Коледа стават чудеса""За бъдещето на нашите деца".

CastingArea - главна страница