Кралство Бахрейн - кралство на петрола и на новите технологии

доц. д-р инж. Цанка Дикова, Медицински университет - Варна


За Бахрейн знаех от обща култура, че това е арабска държава и на олимпиадата в Пекин имаше малобройна делегация от около десетина участника. Наложи ми се да науча малко повече за нея поради участието ми в конференцията "Advances in Materials and Processing Technology - AMPT 2008", която се проведе от 2 до 5 ноември 2008 г. в столицата й Манама.

Кралство Бахрейн е архипелаг от тридесет и три острова, разположени в южната част на Персийския залив и няма сухоземни граници с други държави. На запад се намира Саудитска Арабия, а на югоизток - Катар. До Саудитска Арабия лесно може да се стигне с кола по магистралата King Fahd, която е открита през 1986 г. и представлява комбинация от диги и 5 моста с обща дължина от около 25 km. Понеже режимът в Бахрейн е по-свободен, много граждани на Саудитска Арабия посещават през почивните дни казината и хотелите на Манама. В момента е в проект и мост на Дружбата между Бахрейн и Катар - най-дългият в света, по който ще се осъществи сухопътна връзка между двете държави.

Бахрейн е арабска дума, означава "две морета" и се отнася до изворите от прясна сладка вода, открити в соленото море, заобикалящо острова. По топографски признак Бахрейн е равнинен архипелаг с най-висока точка от 122 m - Jabal ad Dukhan и обща площ от 665 km², от които 2,82% от е обработваема площ, а 92% е пустиня. Най-големите острови са четири - Bahrain, Muharraq, Umm an Nasan и Sitrah. Остров Bahrain е с приблизителни размери 15 km по ширина и 75 km по дължина. Там зимата е мека, а лятото - горещо и влажно, поради това, че морето е плитко, лесно се нагрява и води до висока влажност в горещите летни нощи. Населението е около 1 милион, като половината живее в столицата Манама, разположена в северната част на остров Bahrain.

Чести проблеми са сушата и прашните бури. Северозападните ветрове много бързо пренасят фин прах от Ирак и Саудитска Арабия през юни и юли, намаляват значително видимостта и водят до различни оптични ефекти. Най-силно впечатление ми направи това, че в Бахрейн няма красиви залези със слънчеви отблясъци и различни нюанси на червено, синьо и виолетово, както по нашите географски ширини. Към четири след обяд изведнъж става мрачно като пред буря, постепенно се смрачава и към шест вече настъпва вечерта. Слънце, синьо небе и облаци може да се видят само между 10 и 14 часа по обяд. През останалото време имаш чувството, че гледаш в мъгла, въпреки че постоянно духаше силен вятър и през петте дни на моя престой.

Официалната религия в Бахрейн е Ислямът, който се изповядва от 80% от населението. Поради наличието на много имигранти от различни не-мюсюлмански страни - Индия, Филипините, Шри Ланка, а напоследък и от България - 10% са християни, а останалите 10% изповядват други религии. Официален език е арабският, но и английският се използва много широко. Навсякъде в магазините, в офисите, в таксито може да се разбереш на английски. Дори официалните документи на фирмите се изработват на два езика - арабски и английски. Това се дължи както на доброто образование там, така и на английското влияние през последните два века.

Може би за нас е интересно да узнаем, че Бахрейн, също като България, е бил в пределите на Отоманската империя, Той е присъединен през 1869-1872 г. от Мидхат Паша със съгласието на Великобритания, но реалният владетел, всъщност, е била самата Великобритания. През този период, благодарение на мира, търговията и добива на перли, Бахрейн е най-известният търговски център в Залива, надминаващ дори Басра и Кувейт. Социално-икономическото развитие води до все по-големи различия с останалите държави в залива и в крайна сметка до превръщането на Бахрейн от родов търговски център до модерна държава.

Откриването на петрола през 1932 г. води до бърза модернизация на Бахрейн, още по-тесни връзки с Обединеното Кралство и в резултат до създаване на много британски бази. Англичаните се изтеглят на 16 декември 1971 г. и от тогава Бахрейн е независим емират. Страната е обявена за "кралство" през 2002 г. Сега Бахрейн е конституционна монархия начело с крал Shaikh Hamad bin Isa Al Khalifa.

Според United Nations Economic and Social Commission for Western Asia за 2006 г., Бахрейн има най-бързо развиваща се икономика от арабските държави с петролни находища. За същата година Бахрейн има и най-свободната икономика в Средния Изток. През 2008 г. Бахрейн е обявен за най-бързо разрастващ се световен финансов център. С високо развити комуникации и транспорт Бахрейн е привлекателен за много мултифункционални компании. Строи се в широки мащаби предимно офис-сгради с модерна архитектура, небостъргачи, жилищни сгради и много хотели. Новият квартал Jufair, в който беше нашият хотел, приличаше много на новите квартали със строежи във Варна, Златните пясъци или Слънчев бряг. Аз мислех, че ще попадна на екзотичен остров, а се оказах в центъра на строителна площадка. Трябва да се признае, обаче, че новите здания имат съвременен дизайн и може да се мерят с най-интересните сгради в Дубай, Токио, Ню Йорк и други световни центрове. Особено красиви са през нощта, осветени по неповторим начин.

Трябва да се отбележи, че в Бахрейн много се държи на образованието. В началото на 20ти век училищата за изучаване на Корана са били единствена форма на обучение, но след I световна война и отварянето към западното влияние се създава съвременната образователна система. През 1919 г. е отворено първото съвременно училище за момчета Al-Hiddaya Boys School, а през 1928 г. е открито и първото училище за момичета в Персийския залив. За да се стигне до 2004 г. когато крал Hamad ibn Isa Al Khalifa дава началото на проект с име King Hamad Schools of Futurе, с който се цели свързването на всички училища с кралската институция посредством интернет. Образованието се заплаща от правителството. Въпреки че началното и основното образование не са задължителни, посещаемостта е голяма. Освен това институциите за висше образование се насърчават не само да обучават студентите, но и да изпращат най-изявилите се за обучение зад граница, както и дипломиралите се в чужбина да се завръщат в Бахрейн. И тук има както държавни, така и частни университети.

Като арабска страна за мене беше интересно да се запозная с положението на жените в Бахрейн. Още повече, че на конференцията повечето участници от арабските страни бяха мъже. Женското присъствие се изчерпваше с няколко представителки от Европа, Америка и Азия. Много беше приятно запознанството ми с доц. Мириам Ал Маадеед от Катар, която направи една чудесна презентация за материали за импланти за тазо-бедрени стави. В увода си тя каза, че е много трудно в тяхната страна жените да се преборят за правото си за труд наравно с мъжете, но дори и оставайки си в къщи и грижейки се за децата, жените на Катар изпълняват своя дълг да възпитат едно силно и борбено поколение. Тези думи няма да забравя, защото такова съзнание и такова мислене в България трудно може да се открие сега. През целия ми престой в Бахрейн и от малкото ми срещи с местни участници в конференцията не престанах да се удивляваме на техния патриотизъм- черта, която вече много липсва на българите. А иначе жените в Бахрейн получават право да гласуват едва през 2002 г., но не са избирани на ръководни длъжности. Първата жена - министър е Dr. Nada Haffadh, избрана през 2004 г. за министър на Здравеопазването. Повечето от жените са облечени в традиционни черни роби и носят забрадки, но са с открити лица. В магазините, МОЛ-овете, банковите офиси може да се видят млади момичета в спортни дрехи и дънки, но със забрадки.

Поради прашните бури, голямата влажност и високите температури през лятото жителите на Манама почти не се движат и не се разхождат по улиците през деня. Затова там няма и тротоари. Голямо бе учудването ми, че в столицата - град, голям колкото Варна, няма даже и градски транспорт. Просто всеки си има собствен автомобил и животът му преминава от апартамента с климатик, през колата с климатик до офиса с климатик и обратно. Паркове и градини няма поради оскъдната растителност на тези географски ширини. Палмите се срещат най-често, а тропическите цветя и храсти растат само там, където има изкуствено напояване. Плажове, като по нашето Черноморие, също няма - просто е невъзможно при горещини от 50 °С да издържиш навън. Само вечерно време през лятото може да се разхладиш в басейните на хотелите, но те се посещават предимно от чужденци. Единственото място за отмора, разходки и социални контакти остават МОЛ-овете. В Манама е построен най-големият МОЛ на арабския свят - City Center. Ако не си бяхме вземали карта можеше да се изгубим в неговия лабиринт. Тук, в столицата на една от най-богатите страни на света, има около 4-5 големи МОЛ-а, за разлика от Варна, морската столица на най-бедната държава в Европейския съюз, с нейните бъдещи 12 МОЛ-а до 2010 г.

Тези особености на живота в Бахрейн и едни от най-красивите места на Манама успяхме да видим благодарение на моята приятелка Биляна от В.Търново, която повече от 6 години работи там. Освен нея има още доста българи, които изкарват препитанието си на острова. Срещнахме се с една голяма група млади български девойки - стюардеси в авиокомпанията на Бахрейн "Gulf air". По думите на служителка в Western Union "много българи работят в Бахрейн и редовно изпращат пари в България". Не вярвам повечето от нашите сънародници да се върнат в България, въпреки особеностите, трудностите и самотата, с които се сблъскват в арабския свят. Оправдавам ги напълно - в България те биха мизерствали, а така не само живеят нормален живот, но и помагат на семействата си.

Международната конференция "Advances in Materials and Processing Technology - AMPT 2008" се проведе в конгресния център на "Gulf" hotel - един от най-изисканите хотели в столицата на Бахрейн - Манама. Тя бе организирана от King Fahd University of Petroleum and Minerals, Саудитска Арабия, Arabian Gulf University, Бахрейн и Съюза на инженерите в Бахрейн под патронажа на министъра на нефтената и газова промишленост Dr Abdul Hussain bin Ali Mirza. Генерален спонсор на форума бе "Saudi Aramco", Саудитска Арабия - най-голямата компания за петрол и газ в света, която управлява четвъртото най-голямо находище на газ в света и притежава втория по големина танкер за превоз на петрол.

Тази конференция е традиционна, организира се всяка година и води началото си от 1993 г. - Дъблин, Ирландия. Четири пъти е провеждана в Dublin City University - през 1993 г., 1995 г., 1999 г. и 2003 г. Останалите конференции са се състояли в Португалия, Малайзия, Испания, Полша, САЩ и Южна Корея. Почетен председател на AMPT 2008 бе професор M.S.J.Hashmi, главен редактор на списание "Journal of Materials Processing Technologies" от издателство "Elsevier".

Тематиката на конференцията включва всички аспекти от обработка на материалите, в частност на металите, керамиката, полимерите. Бяха организирани 8 научни направления - деформационни процеси, обработване в стопено и близко до стопеното състояние, обработване под налягане, лазерни обработки, обработване на нови и усъвършенствани материали, повърхностни обработки, заваряване и нанотехнологии. В AMPT 2008 взеха участие не само представители на академичните среди и студенти, но също така и представители на производството почти от целия свят - от Бахрейн, Саудитска Арабия, Катар, Обединени Арабски Емирства, Иран, Сирия, Египет, Йордания, Турция, България, Русия, Франция, Италия, Испания, Ирландия, Великобритания, САЩ, Бразилия, Канада, Китай, Южна КОрея, Тайван, Индия, Малайзия и Япония. Общият брой на участниците беше около 800. До сега не съм присъствала на форум с такива мащаби.

Той беше открит в най-голямата зала на конгресния център с прочитане на Корана и слово на министъра на нефтената и газова промишленост. Проф. B.S.Yilbas от King Fahad University of Petroleum and Minerals (KFUPM), Саудитска Арабия, беше награден със златен медал за изключителен принос за развитие на обработвашите технологии. През трите дни на конференцията в осем технически секции бяха изнесени над 300 презентации, подбрани от над 550 получени доклади. Пленарните доклади бяха изнесени от известни професори в различни области на технологиите - проф. L.Dobrzanski, Полша, проф. F.A.Al-Sulaiman, Саудитска Арабия, проф. M.Sarwar, Великобритания, проф. A.M.S.Hamouda, Катар и др. Както в секционните доклади, така и в пленарните, прави впечатление, че повечето изследвания са насочени към пряко приложение в различни области на промишлеността. Понеже се намираме в богат на петрол район съвсем естествено повечето участници бяха от там и техните разработки бяха свързани с петроло- и газодобивната, петролообработващата промишленост и с транспорта на петрол. Разисквани бяха основно въпроси относно нови материали, нови технологии за повърхностна обработка и покрития за повишаване на корозионната устойчивост на съоръжения и тръбопроводи за петроло- и газодобив. Тези теми бяха залегнали и в изложението, проведено успоредно с конференцията и в което взеха участие повече от 24 световни фирми. По този начин се даде възможност за създаване и обогатяване на връзките между изследователските организации и промишлеността.

От България в конференцията взеха участие представители на академичните среди от Варна - проф.д.т.н. Димитър Ставрев,
ТУ-Варна и доц.д-р инж. Цанка Дикова, Медицински Университет
. Представени бяха два доклада на тема лазерни повърхностни обработки на стомани и чугуни, които бяха посрещнати с голям интерес. За добрата оценка на работата ни както като презентатори, така и като председатели на секции говорят получените сертификати и плакети.

Участието ни в конференцията "Advances in Materials and Processing Technology - AMPT 2008" беше много ползотворно не само поради представянето в чужбина на български изследвания в областта на производствените технологии, за които в международната научна преса има ограничена информация. Много беше полезно запознанството ни с водещи имена в лазерните обработки - проф. L.Dobrzanski, Полша и проф. B.S.Yilbas, Саудитска Арабия, както и с председателя на Съюза на инженерите в Бахрейн - Majeed Al Gassab. На срещата ни с него той ни представи структурата, целите и задачите на съюза и обсъдихме възможности за установяване на контакти и за евентуално сътрудничество, както и за съвместни проекти, свързани с нефтодобивната и нефтопреработващата промишленост.

Начинът на организация и провеждане на конференцията, създадената атмосфера на колегиалност и разбиране въпреки различните националности и религии, отзивчивостта на организационния комитет във всеки един момент и екзотичната обстановка с арабски привкус потвърдиха напълно думите на Amer Al-Sulaim, вице-президент на Saudi Aramco, казани на откриването на форума:

"Този район се счита за център на енергоносителите в света. Търсят се съвременни нови материали и технологии за обработване, което изисква да се фокусират усилията както на академичната общност, така и на индустрията към по-нататъшни изследования. Очаква се конференцията AMPT 2008 да създаде и да стимулира благоприятна атмосфера за установяване на контакти и за съвместни изследвания с други научни институции на местно, национално и интернационално ниво, които да допринесат за колективното развитие на обществото и на икономиката в Бахрейн на основата на познанието."

click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
към всички снимки > > >

към репортaжите на доц. д-р Дикова от Япония - 2006:  "Празнична импресия от Токио",  "България в Япония",  "Сакура - символът на Япония",
от Германия - 2008:  "Международен форум за изпитания на материали - testXpo 2008",
от Малайзия - 2009:  "Малайзия - истинската Азия",
от Индия - 2010:  "Кога ще ги стигнем индийците?",
от Франция - 2010:  "До Париж и обратно - пътуване между стачките"  и
от САЩ - 2012:  "По Коледа стават чудеса""За бъдещето на нашите деца".

CastingArea - главна страница