МЕТАЛО-ЛЕЯРСКИ ИСТОРИИ Директорията временно е спряна.

От пресата и електронните медии


2009      2008      2007      2006      2005      2004      2003      2002      2001      2000


Всеки ден, vsekiden.com, 13 януари,  Жан Виденов напусна БСП

Да прокламираш деполитизация е все едно да обезцветяваш цветни метали, коментира бившият вече социалист. Политиката има нужда от борбени хора, които имат мнение, готови са да го отстояват, готови са да понесат загубата, ако не успеят да го защитят. Най ме е страх от мънкащите хора без собствено мнение, каза още Виденов.


Днес - dir.bg, 23 януари,  Разпродават бившия военен завод "Бета"

Бившият военен завод "Бета" в Червен бряг е обявен в несъстоятелност, пристъпва се към разпродажба на имуществото му и разпределяне на постъпилите средства между кредиторите. Съдът е прекратил дейността на машиностроителната фирма, дейността на органите й за управление, постановил е обща възбрана върху имуществото й. Заводът "Бета" има свръхзадлъжнялост и е неплатежоспособен. Преди 1989 година "Бета" бе най-голямото машиностроително предприятие с най-многоброен персонал на територията на община Червен бряг в състава на военно-промишления комплекс на страната.


DarikFinance.bg, 23 януари,  Компания на Красимир Дачев получи награда за най-добра инвестиция

Компанията Центромет АД, част от Група Технология на Металите А. Балевски Холдинг АД, беше отличена за реализираните си инвестиции през 2008 г., а специалната награда, учредена от Българската агенция за инвестиции, бе връчена на Красимир Дачев, собственик на групата. Една от значителните инвестиции на Центромет АД е проектът Технология за експериментално изследване на ново разработени високо легирани аустентни стомани при високи температури. В този проект партньор на фирмата е ТУ-София. През 2008 г. Центромет закупува две японски машини за производство на голямогабаритни втулки за корабни двигатели, както и успява да конструира и приведе в експлоатация за собствени нужди уникална по възможностите си машина за вертикално центробежно леене.


Информационна агенция Блиц, 24 януари,  Нумизмат сече фалшиви монети, не се различават от истинските

Той е на 72 години и се казва Илия Желязов. Живее в Димитровград и има страхотна колекция от антични монети. Само, че не са истински. Два пъти го окрадоха и Илия Желязов не иска повече да рискува. Затова в дома си държи само копия на най-ценните монети от Древна Елада, стара Тракия и Рим. От няколко години се специализира и в сеченето на копия на най-ценните антични монети, които малко хора могат да различат от истинските. Пред репортер на Блиц, Илия Желязов казва: "В древността основните методи за правене на монети са били два – чрез леене на метала и чрез пресоване. Първият бил по-лесен, но при него се получавали повече дефекти – шупли и релефи. При другия релефите на образите се изработвали и от двата края на пресата и вътре се слагал металът – сребро, злато или бронз. Аз правя моите антични монети по подобен начин, но не работя нито със злато, нито със сребро. Това са скъпи за мен метали. Използвам кадмий, бисмут и калай. И трите метала имат своето значение при правенето на монетата – единият придава блясъка, другия цвета, а третият прави така, че тя да изглежда като истинска. Майсторлъкът е в пропорциите и в последователността на поставянето на металите. Това си е моята тайна, не съм я издал на никого, нито имам намерение да я споделя".


Русе - dir.bg, 26 януари,  Спасители оказаха помощ на пострадал работник

Сигнал за трудова злополука в завода за огнеупорни тухли и керамични продукти Труд - Русе е получен днес около обяд на спешния телефон 112. Екипът на пристигналата аварийно-спасителна група е установил, че при текущ ремонт на необезопасена преса е затисната ръката на 43-годишен монтьор. С хидравличен крик спасителите са подвикнали пресата и освободили ръката на пострадалия.


Бургас - dir.bg, 5 февруари,  Крадат капаците от шахтите в Бургас

Кражбите на чугунени капаци от канализационните шахти на територията на община Бургас продължават. Граждани непрекъснато подават сигнали за зейнали опасни дупки по улиците на града, които създават предпоставки за сериозни злополуки, както за пешеходци, така и за автомобили. Малко след като Общината постави нови решетки и похлупаци на уличните шахти, те отново изчезват. Това от своя страна води до големи материални загуби на общината и експлоатационните дружества. Община Бургас няма да издава разрешителни на нито един пункт за цветни и черни метали, в който е установено, че са били изкупувани капаци от уличните шахти. От администрацията се обръщат с призив към гражданите при нова информация за зеещи шахти да алармират за това органите на ОДП–Бургас.


Днес - dir.bg, 12 февруари,  Масовите съкращения започнаха

Агенцията по заетостта обяви вчера, че е получила предизвестия на работодатели за уволнения на 3264 души. Документите са получени в средата на януари, а агенцията продължава да получава други. Реалните съкращения започнаха още преди празниците. Пернишката "Стомана индъстри" освободи близо 180 души, силистренската "Фазерлес", която произвежда плочи от дървесни влакна, се раздели с 116 души, и т.н. Според Агенцията по заетостта най-застрашените и вече пострадали от съкращения заради частично или пълно спиране на производството са хората от текстилния и шивашкия бранш, както и строители, металурзи, добивници, производители на пластмаси. За по-леко преминаване през бурните води на кризата правителството е изработило план, заяви оптимистично вчера в Перник премиерът Сергей Станишев.


Информационна агенция Блиц, 14 февруари,  Закопчаха Валдес след тв участие

Известният от ранната епоха на попфолка певец Валентин Василев-Валдес бил обявен за национално издирване и след като бдителен полицай го забелязал на екрана в "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия, служители на реда веднага се озовали там, за да го арестуват. Срещу певеца имало дознание за шофиране без книжка. Това не е първият арест на Валдес. През август 2007 г. той беше задържан, след като подпали горски масив. Той обгарял меден ел.кабел, за да го предаде в пункт за изкупуване на цветни и черни метали. Предизвикал обаче пожар, който пристигналите полицаи потушили.


в."Труд", електронно издание, 15 февруари,  Коронясаха ректор за винен цар

Ректорът на Русенския университет доц. Христо Белоев и съпругата му Йорданка бяха коронясани за цар и царица на ритуал по случай Трифон Зарезан в русенското село Екзарх Йосиф. В пловдивското село Брестник си пожелаха лозята да станат големи колкото (металург-)министъра Мутафчиев (196 см), който бе специален гост на церемонията по зарязване.


в."Дневник", електронно издание, 16 февруари,  Леярната "Метаком" подготвя масови съкращения

Около 50 работници от леярния завод "Метаком-СЛЗ" в Плевен ще бъдат принудени да излязат в платен отпуск заради очакваното драстично свиване на производството, съобщи изпълнителният директор на предприятието Петър Найденов. Той уточни, че това е близо 40% от персонала. По думите на Найденов основни клиенти на завода са преустановили дейността си, като само от КамАЗ загубите за предприятието ще са над 1.5 млн. лв. на година. Поръчките си спира и германският циментов концерн Butner, а друг клиент на предприятието - австрийски завод за багери, също е преустановил дейността си. Найденов заяви, че има реална опасност предприятието напълно да спре производство, като първо ще бъде затворен леярният цех, след което и този за механична обработка на детайлите. Допреди една година, "Метаком-СЛЗ" беше част от холдинга "Група технология на металите - Ангел Балевски". В началото на 2008 г. мажоритарен собственик на дружеството стана българо-английската "Норд метал", специализирана в доставка и търговия на метали.


в."Атака", електронно издание, 19 февруари,  Цигани откраднаха тон чугунени отливки в Лом

Ченгетата в Лом вчера получили сигнал от 51-годишния управител на фирма И. П. от село Василовци, община Брусарци, че от леярски цех на фирмата му в Лом са изчезнали повече от хиляда килограма чугунени отливки. Полицейските служители установили, че извършители на кражбата са 45-годишният Ж. К. и 60-годишният Д. В., и двамата цигани от Лом.


Infostock.bg, 27 февруари,  Консолидираните приходи на Каолин са нагоре с 20%

Към края на 2008 г. Каолин реализира ръст от 20% на консолидирани приходи от продажби, спрямо същия период на 2007, съобщиха от дружеството. За отчетния период те са 141.721 млн. лева, спрямо 117.617 млн. лева към 31.12.2007 г.


News.dir.bg, 27 февруари,  Наградиха германците, разкрили "Николов-Стойков"

Германските митнически полицаи, разкрили измамата по САПАРД на групата "Николов-Стойков", получиха награда от Световната митническа организация (WCO), пише местният вестник "Алгой-Рундшау". Главният прокурор Борис Велчев съобщи, че разследването срещу Людмил Стойков за пране на пари е приключило и скоро ще бъде внесено в съда.


в."Дневник", електронно издание, 9 март,  В "Радомир метал" съкращават над половината от работниците

Ръководството на машиностроителния завод "Радомир метал индъстрийз" е предприело драстични мерки с освобождаването на 600 работници. "За половин година изгубихме голяма част от пазарите в САЩ, Европа и Азия, което се оказа фатално, защото изнасяме 95 на сто от продукцията си", обясни изпълнителният директор Л. Александров. В Радомир се произвеждат метални отливки и машиностроителни изделия за енергетиката, металургията и минната индустрия. Преди година месечното производство се е движело между 500 и 600 тона, но след срива в поръчките то е намаляло петкратно.


Vesti.bg, 22 март,  Металурзите в Кърджали ядосани на МОСВ заради спрян проект

В Оловно-цинковия комбинат в Кърджали очакват решението на Върховния административен съд по жалбата срещу МОСВ за отказа на ведомството на Джевдет Чакъров да издаде разрешително за изграждането на нов завод за производство на цинк на територията на ОЦК. Във ВАС е бил изслушан водещ експерт металург, който е дал висока оценка на инвестиционния проект. Главният инженер Атанас Апостолов заяви, че "е непростимо безхаберието на правителството, доминирано от БСП, спрямо екологичната обстановка на Кърджали, заради невъзможността да се изгради свръхмодерен цинков завод". "Кърджали ще продължава да диша отровите, тъй като ОЦК е на 55 години, а технологиите сигурно са проектирани от времето на Първата световна война. Той каза още, че ултрамодерното и скъпоструващо оборудване е доставено в България и отлежава в складове в София и в Пловдив. ДДС-то само на едното съоръжение – котела-утилизатор, е в размер на 1 милион евро, разкри металургичният шеф. ОЦК-АД е собственост на "Интертръст холдинг" с президент Валентин Захариев, бивш собственик на "Кремиковци".


Новини Dir.bg, 22 март,  Български шлеп се преобърна в Дунава

Български шлеп, превозващ желязна руда по Дунав, се е ударил днес рано сутринта в стена и се е преобърнал в близост до румънския град Дробета-Турну Северин. В реката са се изсипали 2 000 тона руда, предназначени за Сърбия. При инцидента няма пострадали, но цялото количество желязна руда е потънало. На речна площ от 4 000 кв.м се е образувало червено петно заради ръждата от рудата.


News.dir.bg, 23 март,  Изнасяме оръжие за петрол

Сделка "калашници срещу петрол" предлага на военните ни заводи правителство на неназована далекоизточна държава. Оборудването на армията им можело да бъде платено с гориво, въглища и други суровини. Това разказват пред в."Стандарт" съпредседателят на Сдружението на българската отбранителна промишленост Стефан Воденичаров и шефът на "Черно море" - Варна Петьо Милков. За да се осъществи сделката е нужен договор на междуправителствено равнище. Оръжейниците припомнят, че на изложение в Обединените арабски емирства, посетителите останали впечатлени от радарните системи на "Черно море", приборите за нощно виждане и оптическите прицели на двата панагюрски завода - "Оптикс" и "Оптикоелектрон", от малокалибрените оръжия на "Арсенал" и "Аркус", както и от взривателите на Института за металознание. Засега държавните институции не са се заинтересували от офертата. Смята се, че Еврокомисията ще счете подобен бартер за държавна помощ.


News.dir.bg, 3 април,  Заводът за боклук ще поеме металурзите

Работата на завода за отпадъци на територията на с. Горни Богров край София ще стартира до година и половина и ще осигури 150 работни места. Това обяви столичният кмет Бойко Борисов, който участва в церемонията по първа копка на завода. Новият завод е прекрасно място за съкратените от "Кремиковци" работници да намерят нова работа, изтъкна кметът.


Casting Area, 22 април,

1930 г. - роден е проф. д.т.н. Георги Ангелов (1930-1993). Основател на Лабораторията по леене на металите, ТУ-София. Автор на учебници и ръководства, както и на множество публикации у нас и в чужбина. Учен със световна известност, авторитетен представител на нашата страна в CIATF (сега WFO-World Foundrymen Organization), организатор на единствения досега проведен в България (48-ми) Международен конгрес по леярство, Варна, 1981 г.


Информационна агенция "Фокус", 23 април,  60-годишен леяр е пострадал в столицата

60-годишният леяр Д. Д. е пострадал по време на работа във фирма на Илиенско шосе в столицата, съобщиха от "Пирогов". Мъжът е с 2% изгаряния по лицето и е насочен за преглед на очите в Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна-ИСУЛ".


News.dir.bg, 7 май,  Патриот откупи бюст на Левски от вторични суровини и го дари на НИМ

Родолюбив гражданин от Костинброд е открил в пункт за вторични суровини бронзов бюст на Васил Левски, откупил го е и днес го е предал на оперативната група за бързо реагиране на Националния исторически музей. Засега не е известно откъде е била открадната бронзовата скулптура. Бюстът представя Апостола в униформа на четник от Белградската легия и носи подписа на видния български скулптор Петър Балабанов.


News.dir.bg, 7 май,  "Кремиковци": The End

В 12.30 ч. днес окончателно беше преустановено подаването на природен газ на "Кремиковци" АД от "Булгаргаз" заради натрупани дългове на комбината. Доставките на газ бяха поддържани досега заради вероятността да се появи инвеститор към комбината с интерес към коксохимическото производство, но такъв инвеститор не се появи. След окончателното спиране на газа ще последва необратимата загуба на коксохимическия завод. "Кремиковци! По повеля на своята комунистическа партия и с братската съветска помощ преди три лета тук трудовата ръка на народа положи сред пусто поле основния камък на комбинат, какъвто още не бе строен на българска земя". Така започва информацията, написана от трима специални кореспонденти на БТА на 5 ноември 1963 г. Информацията е по повод тържественото откриване на "пет крупни обекта на кремиковския металургичен комбинат". На официалното откриване присъстват първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министерския съвет Тодор Живков и други ръководители на партията и правителството, тогавашният посланик на СССР у нас Николай Органов, дипломати.


News.dir.bg, 16 май,  Клошар даде за скрап откраднат бронзов барелеф на Кирил и Методий

Барелеф на Светите братя с размери 60/60/2 сантиметра е бил изработен от пловдивски художник, като част от паметник на солунските братя, който ще бъде открит на 24 май в швейцарския град Берн. В момент на товаренето, само за минута художникът оставил без надзор плочата до колата си и тя изчезнала. След подадения сигнал в полицията, всички пунктове за вторични суровини в района са били предупредени за кражбата. Вчера около 14 часа собственикът на пункт за цветни и черни метали в Пловдив се обадил, че гражданин е направил опит да продаде подобен бронзов барелеф. Установено е, че мъжът е 50-годишен клошар от кв. "Столипиново".


Всеки ден, vsekiden.com, 17 май,  Агенти на ДАНС и данъчни задържаха 5,2 кг злато

Над 5,2 килограма злато без задължителната по закон маркировка бяха иззети при съвместна проверка на Държавна агенция "Национална сигурност" и Националната агенция за приходите в 16 златарски магазина в Хасково. Освен злато при проверката са открити и големи количества сребро, валута, монети и бронзови фигури, представляващи културно-историческа ценност. Акцията е проведена заради съмнения за контрабанда.


Casting Area, 21 май

Моменти от представянето на Space-Cad в ТУ-София и награждаването на победителите в Академичния дизайн конкурс:

click to enlarge click to enlarge click to enlargeNews.dir.bg, 24 май,  Доган: Нямаме ресурс за фундаментална наука

На предизборна среща с интелектуалци в Сливен, лидерът на ДПС Ахмед Доган обяви, че науката и образованието, както и тяхното планиране, са първостепенна задача за България, защото тя отдавна е загубила силните си позиции в тази сфера отпреди 20-30 години. Той посочи като пример за необходимостта от реформи Българската академия на науките (БАН): "В момента 8000 души работят в БАН и 150 млн. лв. годишно им е само фонд "Работна заплата". Заниманието на повечето от тези хора е да си четат двете публикувани статии и да пишат трета. Освен това, в българската наука има някаква конспиративност – всеки крие работата си от колегите, сякаш разработва световен фундаментален проблем. Ние като държава нямаме ресурс за фундаментална наука. Ние не сме САЩ или Русия, нашите лаборатории са от 60-те години на миналия век и няма как с тях да правиш фундаментална наука". Доган подчерта, че българското образование "произвежда" професии, които от 20 години не съществуват и допълни: "Сега няма нужда от комини. Отговорът на новото време се нарича високи технологии".


Всеки ден, vsekiden.com, 27 май,  Светилище на 8000 години разкрива най-ранните форми на металодобив

Археологическа находка ще добави още 1000 години към историята на района около Созопол и Черноморец, смята Димитър Недев, директор на археологическия музей в курортния град. Находката разкрива, че тези места са по-стари, отколкото е смятано досега. Два проекта, които стартират, ще осветят фактите около открито светилище от ранната бронзова епоха. Първите проучвания на светилището сочат, че то е поне на 8000 години. На останките от него са се натъкнали строителни работници при изграждането на туристически комплекс близо до къмпинг "Градина" край Созопол. В района са открити множество ритуални шахти с предмети. Изключителна находка е свързана с най-ранните форми на металодобив. В момента артефактите, открити при разкопките, се съхраняват в созополския музей и предстои да бъдат подробно проучени.


в."Народно дело", Варна, електронно издание, 15 юни,  Дама се заклещи в чугунен клозет заради синджирче

Удивителна случка с големи шансове да се вреди в класацията за куриози на годината, вдигна на крак "Гражданска защита" в събота. Дама изтървала златното си синджирче в чугуненото клекало на тоалетната и бръкнала да го извади. Не щеш ли, ръката й останала заклещена в дупката. Опитала се да я измъкне, но изведнъж се подхлъзнала по мократа мозайка и още по-здраво се заклещила в клозетния отвор. Госпожата започнала да вика за помощ. За неин късмет я чул комшия. Смелчагата разбил вратата, бързо се окопитил от необичайната гледка и хукнал да дири съдействие на тел. 112. Момчетата от аварийния отдел не могли да отцепят дамата от здравата чугунена захапка на клекалото и с товара на гърба я откарали в спешния център. Докторите дърпали, дърпали, но пустото клекало ни мръдва, ни излиза. Повикали пак на помощ "Гражданска защита". Спасителната бригада, въоръжена с ъглошлайфи и хидравлични ножици за половин час разпарчетосали капана и освободили жената, която вече била прежалила златното си съкровище.


в."Дневник", електронно издание, 24 юни,  "Чугунолеене" спира производство

Металургичният завод "Чугунолеене" в Ихтиман официално обяви, че спира временно производството си за два месеца заради "удължена ваканция" на негови основни клиенти и липсата на поръчки. От "Чугунолеене" съобщават, че по-голяма част от персонала ще бъде пуснат в неплатен отпуск до края на август. До тогава трябва да бъде монтирана и пусната в действие нова индукционна пещ и да се направи профилактика на машините. Заводът дължи 4.5 млн. лв. на Националната електрическа компания. В понеделник Електроенергийният системен оператор пристъпи към изключване електрозахранването в предприятието, но техни екипи не са допуснати до завода, което е нарушение на закона за енергетиката.


News.dir.bg, 17 юли,  Пожар в завода за двигатели в Пловдив

Пожар избухна в Завода за асинхронни двигатели в Пловдив, в близост до складовете на търговия на едро на Брезовско шосе. Пожарът е възникнал в склад, в който са се рязали стари машини за метален скрап.


Всеки ден, vsekiden.com, 17 юли,  Продължават да изнасят "Кремиковци". От комбината отричат, имали сериозна охрана

Големи количества материали продължават да се изнасят от металургичния комбинат "Кремиковци", алармираха пред "Всеки ден" работници от предприятието. Всеки ден камиони, пълни с метали, се изнасят незнайно къде. Изнасянето на материали е запазена марка на "Кремиковци", казва Петър Пенчев, председател на "Екогласност". "Материалите се изнасят и се продават на черно. Някой хора станаха милионери от това", обясни Пенчев. През април месец тази година стана ясно, че крадат големи количества метали на Държавния резерв, съхранявани в склад на комбината. Преди една от големите кражби неизвестно кой от управата на комбината е наредил да се смени охраната на складовете. Като охранители са били назначени работници от комбината, останали без работа. Някои от работниците признаха, че им се дават пари на ръка, за да товарят камиони със скрап през нощта. Няма такова нещо, това с изнасянето на материали е несериозно, заяви пред "Всеки ден" Людмил Павлов от КТ "Подкрепа". Според него няма как да се изнасят материали, защото имало много охрана и всичко минавало през нея.


в."Сега", електронно издание, 24 август,  "Кремиковци" остава, но като минипредприятие

Малка част от "Кремиковци" може да продължи да работи, дори да се стигне до ликвидацията на сегашния мегакомбинат или до прилагане на оздравителен план. Това обяви пред БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. В ядрото на минипредприятието ще е електрическата пещ, останалата част от комбината може да отиде за скрап, поясни министърът.


Всеки ден, vsekiden.com, 19 септември,  Задигнаха паметник на Майстора

Бронзова скулптура на Владимир Димитров-Майстора е била открадната тази нощ в село Шишковци. По данни на кмета и справка на пунктовете за вторнични суровини показва, че приблизителната стойност, която крадците биха могли да получат за ценния метал, е 1000 лева. Теглото на скулптурата е около 500 килограма, а височината й е 1,90 метра. В село Шишковци е гробът на великия художник.


сайт на ТеПро Метал ЕАД, 25 септември,  "Стомана Индъстри" АД взе приз за социално отговорна компания

"Стомана Индъсти" АД беше отличена с националния приз "Социално отговорна компания на годината" в категория "Социална отговорност към служителите" и взе второ място в категория "Етичност и отговорност към заинтересованите страни". Наградата беше връчена на инж. Емил Живков, Главен изпълнителен директор на "Стомана Индъстри" АД. За втора поредна година водещият икономически всекидневник "Пари", съвместно с Deloitte и Association for corporate social responsibility организират национален конкурс и отличават най-добрите корпоративни практики в областта на Корпоративната социална отговорност. Конкурсът се ползва с голям обществен интерес и престиж, защото обществото осъзнава, че именно в условията на рецесия на пазара остават само най-добрите компании. Тези, които освен за изход от кризата мислят и за социалната отговорност, която носят към служителите, клиентите и населението.


в."Монитор", електронно издание, 12 октомври,  Правят нова отливка на паметника на Майстора

Да се направи нова отливка на паметника на Владимир Димитров-Майстора от скулптурата, която е притежание на Националната художествена галерия в София и се намира в градината до нея, реши Министерството на културата вчера. Скулптурата е дело на Мара Георгиева. Новата отливка е необходима за възстановяването на откраднатия паметник на Майстора в кюстендилското с.Шишковци. Крадци от Перник разфасоваха скулптурата с помощта на флекс. Пътят на раздробената статуя свършва в пункта за цветни метали, в който крадците са я продали за 1700 лева. След сделката, собственикът на пункта Руслан започва да оглежда бронзовите парчета, разбира за кражбата и веднага подава сигнал в полицията. Крадците с прякори Шарана и Сашо Лудия са задържани.


в."Стандарт", електронно издание, 15 октомври,  Младенов: Учете за шлосери и стругари

Работа по време на кризата ще има за шлосери, стругари и заварчици. Това прогнозира социалният министър Тотю Младенов след редовното заседание на кабинета вчера. По думите му именно в тези три направления има глад за работна ръка в момента. Затова и министърът препоръча безработните да посещават такива квалификационни курсове. Досега страната ни отчиташе недостиг на шлосери и стругари. Чужденци, предимно от Русия, Турция и Сърбия, попълваха липсата. Заради кризата обаче вносът на работници е забранен.


Mediapool.bg, 23 октомври,  Фиктивни сделки с метали източват 2 млрд. лв. ДДС от българския бюджет

Фиктивен износ на метали принуждава гиганти като "ТисенКруп" да "кредитират" с милиони фирми-фантоми. Загубите от източване на ДДС възлизат на 2 млрд. лева. Тези изводи прави в свое разследване радио "Дойче Веле", посветено на търговията с метални изделия в България. Само от фиктивен износ на арматурно желязо за миналата година компаниите, инвестирали в стоманодобивния и стоманопреработващия сектор в България и имащи дял от 50 на сто от търговията със стоманени изделия, са загубили 5 млн. евро. Това е равносметката на Красимир Сотиров, управител на смесеното българо-германско предприятие "Тисен Круп - Юпитер Стомана". Сред потърпевшите от престъпните финансови схеми в търговията с метали са и "Хелиос - Метал Център" и "Кльокнер - Металснаб - България". Според експерти, малки фирми, регистрирани в Гърция, Унгария или Румъния, купуват метали от големите вносители на българския пазар, заявяват, че металът е за износ в страни от ЕС, но металът не се изнася, а прави обиколка в България и се препродава вътре в страната. Този тип фирми-еднодневки постоянно сменят офисите си и щом набелязаната операция по фиктивния износ приключи, фирмата изчезва. Държавата е абдикирала от задължението си да контролира спазването на закона. Представител на фирма-дистрибутор на метали разказва, че е имал разговор с български депутат за търговията с арматурна заготовка. Пазарната й цена е 0.85 лв. на кг. Указанието, което депутатът дал на търговеца, било: "Пишеш във фактурата цена 1.51 лв., а остатъкът отива, където ти кажа".


сайт на ТеПро Метал ЕАД, 12 ноември,  Дни на кариерата 2009

"София Мед" АД, "Стилмет" АД и "Стомана Индъстри" АД взеха участие в поредното четвърто издание на Дни на кариерата в Технически университет-София, което се проведе на 3 и 4 ноември 2009 г. Щандът на трите компании се радваше на голям интерес от страна за завършващи и завършили студенти с амбиции за бъдещо развитие.


в."24 часа", електронно издание, 13 ноември,  Техници от БТК продават 1 тон откраднати кабели

Столични полицаи спипаха двама техници от БТК с 1100 кг оловно-медни кабели, отмъкнати от фирмата. 49-годишният С.Х. и 43-годишният Й.Г. били задържани точно когато карали плячката, натоварена в 3 камиона, в пункт за изкупуване на цветни метали в с. Казичене.


News4000.bg - Информационен сайт на Пловдив и Южна България, 14 ноември,  Леярите в криза, съкращават работници

Леярството в България е изпаднало в тежка криза и ако не оцелее, ще повлече още по-надолу не само машиностроенето, но и други сектори на икономиката. Това каза днес на кръгла маса в Хисаря Илия Келешев, председател на Българската браншова камара по машиностроене. Той призна, че тази година износът на отливки от чугун и стомана ще бъде с над 40% по-малък спрямо 2008 г. и поради намаленото производство на отливки са съкратени над 35% от работниците в сектора. В същото време, изпълнителният директор на Мадара Груп АД, Шумен, Емил Масларски сподели, че вместо да купува отливки, произведени в България, фирмата е принудена да купува от Турция, защото цените са по-ниски, а качеството - по-добро. На кръглата маса взеха участие представители от над 40 леярски фирми в страната. Вниманието бе насочено и към спазването европейските изисквания в областта на екологията. По евродирективи кондензаторните батерии на индукционните пещи трябва да бъдат извадени от употреба до края на 2010 година, поради съдържанието на силно канцерогенни вещества. Затова са необходими милиони левове, с които фирмите не разполагат и трябва да бъдат подпомогнати от държавата.


News.bg, 7 декември,  Четири църкви осъмнаха без камбани

В навечерието на Рождество Христово четири села в Софийско и Врачанско останаха без църковните си камбани. Една от кражбите е от село Типченица. Откраднатата камбана е на 140-години и тежи над 120 кг. Взета е от църквата "Св. Димитър", съобщава БНТ. Според местните хора наглите кражби са дело на организирана група, която предава цветните метали за вторични суровини. Има сведения, че в още две села - Новачене и Скравена, също са откраднати камбани.


2009      2008      2007      2006      2005      2004      2003      2002      2001      2000