МЕТАЛО-ЛЕЯРСКИ ИСТОРИИ

От пресата и електронните медии


2009      2008      2007      2006      2005      2004      2003      2002      2001      2000


Икономически портал на регион Стара Загора, 13 януари,  Леярска пещ на газ намалява разходите в Прогрес АД с 15 пъти

Своеобразен рекорд по повишаване коефициента на полезно действие постигна старозагорската фирма Клас Бойчев ООД с реконструирането на пещ за топене на алуминий в завода за метални отливки Прогрес. След реконструкцията старата пещ работи на газ, напълно безшумна е, топи алуминия почти два пъти по-бързо, а разходите са близо 15 пъти по-малко, потвърди инж. Антон Иванов, ръководител на отдел Контролно-измервателни прибори и автоматика в завода. Горелките на старата пещ са работели на нафта, използвайки сгъстен въздух, заради което са вдигали нетърпим шум. Нафтовите горелки са стопявали 350 кг алуминий за около 2 часа, докато газовите стопяват метала за час и 15-20 минути. В Прогрес използват алуминия за моделни екипировки, които са основа за изработването на детайли с неправилна форма.


XIV Научно-техническа конференция с международно участие "Металолеене ' 08", Ловеч, 29-30 май:
Моменти от конференцията / Фирмени представяния и доклади


Със съдействието на маг.инж.Дамян Дамянов, главен секретар на НТС по Машиностроене.


в."Стандарт", електронно издание, 5 юни,  Влагаме в петрол и метали

Българските инвеститори вече имат възможност да влагат спестяванията си в петрол и метали. От 9 юни Елана стартира първия фонд за българския пазар, който защитава направените инвестиции и дава възможност за печалби от поскъпването на шест суровини - петрол, алуминий, мед, никел, олово и цинк.


News.Ruse24.bg, 11 юни,  Пожар вилня в русенско село

Екипи на ОД "Пожарна безопасност и защита на населението" - Русе са гасили гараж в с. Голямо Враново. Произшествието възникнало след като през деня стопани извършвали огневи работи - рязане и заваряване на метал. Запалило са гаражното помещение и са изгорели 40 квадрата покривна конструкция, две бъчви, ярмомелка и 2 кубика дърва за огрев.


News.Ruse24.bg, 13 юли,  Румънци продали фалшиви златни пръстени на русенски момчета

Две момчета от Русе на 15 и 13 години били измамени от румънски граждани. Румънците предложили на младежите да им продадат изгодно два златни пръстена. Непълнолетните се съгласили и броили 199 лева за два пръстена от жълт метал. По-късно те разбрали, че са измамени и сигнализирали на органите на реда. В резултат на бързите действия на полицаите, измамниците са били задържани. Те предали на полицаите и други вещи от жълт метал - мъжки и дамски пръстени, гривни и ланци.


News.Ruse24.bg, 25 септември,  Задигнаха мед от трансформатор на помпена станция

В помпена станция на Напоителни системи, намираща се в землището на русенското село Пиргово, е откраднато голямо количество мед от трансформатор. В съоръжението е проникнато след изваждане от пантите на метална врата. После е счупен силов трансформатор и от вътрешността му е изваден цветният метал. По случая е заведено досъдебно производство.


Репортаж на доц. д-р инж. Цанка Дикова,
Международен форум за изпитания на материали - testXpo 2008, 13-15 октомври, Улм, Германия
Casting Area на изложението Turkcast 2008, 16-19 октомври, Истанбул, Турция

Със съдействието на Шандор ООД - Пловдив.в."Труд", електронно издание, 22 октомври,  Доктор крадял метали в парка "Сините камъни" в Сливен

Хуманен лекар заедно с приятеля си е окрал ценни метални съоръжения за над 15 хиляди лева от природния парк "Сините камъни" в Сливенския Балкан и ги е предавал за старо желязо. Пред полицаите двамата се оправдали, че крадяли, защото били без работа и нямали пари.


Investor.bg, 31 октомври,  Чугунолеене със загуба от 1 млн. лв. за деветмесечието

Чугунолеене АД - Ихтиман отчита загуба за деветмесечието на стойност 1,08 млн. лв. при печалба от 706 хил. лв. за сравнимия период на 2007 г., става ясно от отчетите на компанията, представени чрез БФБ-София. "Този отрицателен резултат се дължи на променените условия на производство - растяща инфлация, нарастване на цените на основните материали, горива и енергия. Ценовата политика на дружеството, включва актуализиране на продажните цени на готовите отливки. Натуралното производство на чугунени отливки за периода е 22 058 тона, което е с 3632 тона повече от произведеното за същия период на предходната 2007 г.", е записано в отчетите на компанията. За изминалите 9 месеца на 2008 г. дружеството е постигнало натоварване на производствените мощности 49,02% при 40,95% натоварване за същия период на 2007 г. Чугунолеене АД е българска леярна за производство на едри, средни и дребни чугунени отливки с годишен капацитет от 60 000 тона.


Унитех ' 08, ТУ-Габрово, 21-22 ноември:
Моменти от конференцията

click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlargeРепортаж на доц. д-р инж. Цанка Дикова,
Advances in Materials and Processing Technology - AMPT 2008, 2-5 ноември, Манама, Бахрейн

click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlargeИнформационна агенция Блиц, 26 ноември,  120 души аут от завод "Прогрес" в Стара Загора

Една от първите фирми, заявила съкращения на работния си персонал, е машиностроителният завод "Прогрес", чиято основна дейност е леене на метали и изработването на 80 на сто от заготовките в страната за нуждите на машиностроенето, предаде кореспондентът на Агенция Блиц в Стара Загора. Заявената за съкращение цифра от "Прогрес" е 241 при работещи в завода към момента 440 души. Редукцията на персонала трябва да стане от 3 януари до 30 април на 2009 г. Но засега ръководството е направило последни усилия и обещава да съкрати реално само половината от тази цифра, като за останалите 120 човека буквално в последната минута след подаване на заявката в Бюрото по труда са успели да "осигурят хляба" с нова поръчка.


Разград онлайн, 3 декември,  Инвеститори от Истанбул проучват възможностите за леярна в "Арма"

В понеделник кмета на община Лозница Айхан Хашимов имаше делова среща с двама представители на бизнеса от Истанбул, които бяха в Лозница, за да проучат възможностите за инвестиция в завод "Арма". Те желаят да направят там леярна за стопяване на алуминий, изградена по най-новите технологии. Единият от бизнесмените е Хасан Ердоган, чийто бизнес е производство на кожени чанти. Неговият партньор Хюсеин Челик работи в сферата на текстилното производство. Те се срещнаха с управителя на дружеството Йордан Станчев. По време на срещата констатираха какви изисквания трябва да бъдат изпълнени и в какъв срок може да стане това. Същите въпроси потенциалните инвеститори коментираха и при срещата си с градоначалника Хашимов. Леярната трябва да отговаря на проекти и екологични изисквания. Ако идеята се реализира в кратък срок, това ще е добър шанс за лозничани.


2009      2008      2007      2006      2005      2004      2003      2002      2001      2000