МЕТАЛО-ЛЕЯРСКИ ИСТОРИИ


От пресата, електронните медии и собствена информация


2009      2008       2007      2006       2005      2004       2003      2002       2001      2000

Специално за CastingArea:
ПРАЗНИЧНА ИМПРЕСИЯ ОТ ТОКИО, 2006

д-р инж. Цанка Дикова
кат. Материалознание и технология на материалите, ТУ-Варна

кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване


в."Черно Море", електронно издание, 14 януари,  Пожар горя в промишлен цех

Пожар горя в цех на предприятие в Западната промишлена зона във Варна. Огънят пламнал в леярска машина в цеха. На мястото били двама служители от частна охранителна фирма, които загасили стихията. Още преди това пък служител на предприятието спрял електрозахранването в цеха и подаването на газ към горелката на леярската машина. От огъня е унищожена само вана за топене на метал. Спасени са съседните машини.


в."24 часа", 21 януари,  Свиха пет вагона с чугун

Полицаи заловиха служители на "Кремиковци" АД, които задигнали пет вагона с чугунени отливки от предприятието. Кражбата за около 180 хил. лева е била разкрита от Пето РПУ и Транспортната полиция на гара Яна.


пак там, 4 февруари,  Пребиха шеф в "Кремиковци"

Зверски пребит бил о.р. полковник Красимир Григоров, началник-отдел "Управление на риска" в металургичния комбинат "Кремиковци". Влизайки във входа на жилището си, той е бил нападнат от трима, въоръжени с метални тръби. Вчера от ръководството на комбината изразиха своето остро възмущение от този варварски акт.


Mediapool.bg, 8 февруари,  Офшорна фирма купи обособени части от фалиралия завод "Камет" в Перник

Офшорната фирма "Кингстън Ентерпрайсис" - учредена и регистрирана в американския щат Делауер, е новият собственик на цеховете за електрошлаково претопяване, за феросплави и за леене на стомана в пернишкия завод в процедура по несъстоятелност "Камет". Цената на сделката е малко над 3,6 млн. лв. Продадени са халета и сгради с обща застроена площ 40 декара заедно с наличните в тях машини и съоръжения.


в."Стандарт", електронно издание, 10 февруари,  Павел Кърлев - изп. секретар на Федерацията на потребителите: Белята с парното тръгна от топломерите

Обезумелите потребители ни носят фактури за сметки в порядъка на 180-240 лева за боксониери и гарсониери. От тях е видно, че в нашите жилища се начислява енергия в пъти повече от това, което радиаторите могат да излъчат в максималната си мощност. И според които излиза, че клиентите живеят в някакви сушилни или доменни пещи.


Новините от Берковица, електронно издание, 21 февруари,  Проверки на инспекцията по труда

Вчера се проведе заседание на Областния съвет по условията на труд. Прах над допустимата норма е установен при проверката на леярната в Брусарци. Отделно от това, работниците през януари са работили 11 дни без прекъсване, като по този начин е нарушено изискването за осигуряване на задължителна междуседмична почивка. Подобно е положението и в другата проверена леярна "Искра 93".


сайт на Държавна агенция "Гражданска защита", 26 февруари,

Спасителна група от отдел "Аварийно-спасителни дейности" към Дирекция "Гражданска защита" – област София е отводнила наводнена къща на ул."Леярна" № 4-6, с. Мировяне, община Столична.


в."Новинар", 21 март,  Атанас Хранов изненадва с комбинация от сребро и живопис

Смесването на маслени бои със сребърни отливки е необичайна техника в живописта, но Атанас Хранов е решил да използва именно нея, за да представи новите си артистични насоки. Резултатът може да се види в новооткритата изложба в галерия "Ракурси", наречена "Страница от паспорт и малко ръчен багаж".Специално за CastingArea:
БЪЛГАРИЯ В ЯПОНИЯ, 2006

д-р инж. Цанка Дикова
кат. Материалознание и технология на материалите, ТУ-Варна

кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване


в."Новинар", 4 април,  "Дженеръл Мотърс" търси български доставчици

Установяване на контакти с потенциални български доставчици на автомобилния гигант "Дженеръл Мотърс" е целта на срещата утре между 22 родни фирми и вицепрезидента на "Дженеръл Мотърс - верига за доставки" Ерик Алщрьом, съобщиха от Българската стопанска камара. Фирмите са от областта на електротехниката, електрониката, машиностроенето, текстилната промишленост, производители на отливки, пресови продукти, пластмасови и гумени детайли и др.


в."Стандарт", електронно издание, 8 април,  Пенсионерка вдигна храм на "Левски"

Пенсионирана софиянка купи къща в пернишкото село Студена и я превърна в храм на ФК "Левски". 59-годишната Вера Борисова скандализира местните, боядисвайки фасадата и оградата в синьо-жълто. Щом човек прекрачи прага на къщата, попада в истински музей. На стената в хола виси полица за една акция от "Левски", собственост на Вера. Под нея като на изложба са наредени снимки на фенката със "сини" футболисти. На почетно място в жилището стои барелеф на Гунди. "Направи ми го познат леяр след смъртта на Гунди, за да не страдам по него", спомня си атрактивната софиянка.


в."Седмичен труд", 12 април,  Крадци посягат на ракия и камбани

Бидони с домашна ракийка и църковни камбани са най-крадените неща у нас, според криминалната статистика през последната седмица. От църквата на бургаското село Орлинци бандити откраднали камбана с печат от 1885 г., метален свещник и шест сребърни кандила. От храма на петричкото село Митиново апаши задигнали чугунения казан за варене на курбан и църковната утвар. Тарикати от Русе пък, след предварително направен пъклен план, обрали мазето на съседа си и му взели 20-литрова туба с ракия.


в."Новинар", 15 април,

1910 г. - роден е академик Ангел Балевски, председател на БАН (1968-1988) и чуждестранен член на Руската АН. Той е основоположник на българската школа по металознание.


Mediapool.bg, 19 април,  Избран е купувачът на "Балканкар Средец"

Софийската фирма "ГТМ – Ангел Балевски", която бе създадена специално за приватизацията на "Балканкар Средец", е победителят в конкурса за придобиването на 69,99% от дружеството. Одобрената оферта е в размер на 91,1 млн. лв. Победителят "ГТМ – Ангел Балевски" ЕАД е 100% собственост на "Група технология на металите" на Красимир Дачев.Специално за CastingArea:
САКУРА - СИМВОЛЪТ НА ЯПОНИЯ

д-р инж. Цанка Дикова
кат. Материалознание и технология на материалите, ТУ-Варна

кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване


Darik News, електронно издание, 10 май,  Пожар вилня в леярски цех

Пожар в леярски цех, собственост на Варненския Технически университет, се разрази около 15 часа вчера. Възникналият огън е бил загасен от пристигналите 3 противопожарни автомобила. Загинали и пострадали при пожара няма. Щети са нанесени на работно помещение за резервни части към цеха. Предполагаема причина за възникването на пожара е техническа неизправност в индукционна пещ.


пак там, 17 май,  Откраднаха проводници и ел.части

Електропроводници и бобина за електрожен на стойност 1000 лева са откраднати от леярския цех в завод "Сила" - Ямбол. По разкриване на престъплението работи РПУ – Ямбол.


RuseInfo.net, електронен справочник, 26 юни,  Сводка на ОДП - Русе за 26 юни

От стопанска постройка в с. Босилковци е била извършена кражба на 1050 кг месингови отливки и 450 кг алуминиеви отливки за около 10 000 лева. Беленските полицаи са заловили извършителите на деянието - 27-годишният В.К., 21-годишният М.В. и
17-годишният И.Ю.


в."24 часа", 1 юли,  Валентин и Кирил Захариеви: Плащане на големи суми е мъчително

Първите две места за "Данъкоплатец 2005" бяха за Валентин Захариев, бивш собственик на "Кремиковци" и за сина му Кирил. Трети остана адвокат Тодор Батков. На въпроса на Румяна Денчева от "24 часа" откъде такъв доход за платените данъци, Валентин Захариев отговаря: Те идват от продажбата на "Финметалс"-Кремиковци. Моят син също беше акционер в дружеството. Имам заводи в Сърбия, Македония и Косово, които работят. Имам и работещи заводи в България, като ОЦК-Кърджали, например. Кирил Захариев пък споделя, че е завършил икономика във Франция и се е върнал в България преди три години, като по щастлива случайност това съвпада с откриването на първа доменна пещ в "Кремиковци". Карам БМВ. Всъщност това е семейна традиция. Може да звучи тривиално за българите, но това е една отлична марка, допълва Кирил Захариев.


Mediapool.bg, 7 Юли,  Данъчен уговорил 1,5 млн. лв. подкуп, за да разсрочи дългове на "Кремиковци"

Данъчен служител, който трябвало да получи огромен подкуп от 1,5 млн. лева, е бил заловен във вторник от полицията в момента, когато вземал първата вноска от 135 хил. лв. Това съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков в сряда. Срещу сумата от 1,5 млн. лв., служителят Александър Ангелов (36 г.) трябвало да съдейства да бъдат разсрочени данъчните задължения на едър бизнесмен, чиито сметки били запорирани. Според БТА в случая ставало дума за бизнесмена Валентин Захариев, бивш мажоритарен собственик на "Кремиковци", а задълженията в размер на около 20 млн. лв. били на комбината.


в.Уикенд, 8-14 юли,  Старци напират към ВУЗ-овете

64-годишният софиянец Стойчо Енчев е завършил СПТУ по металургия и сега се кани да продължи образованието си в специалността на ТУ "Машиностроителна техника и технологии". Възрастните хора имат потребност от интелектуална храна и затова са насочили интереса си към университета, смятат университетските преподаватели. Така човек не мисли само за хляб и кисело млеко.


в."Сега", 13 юли,  Просветният министър посети ИМ-БАН

Просветният министър Даниел Вълчев (Национално Движение Симеон Втори) и заместничката му Ваня Добрева посетиха Института по металознание на БАН, за да се запознаят с разработките му. Един от най-успешните му методи - леене с противоналягане, се прилага при производството на прочутите алуминиеви джанти, внедрени в 136 (?) леярни в САЩ. Институтът е произвел по метода и носачи за амортисьори от алуминиеви сплави, работи и по други 11 детайла на автомобилното шаси. Очаква се заместването на стоманата и чугуна с алуминий да олекоти автомобилите с 220-280 кг.


в."Новинар", 22 август,  Сензация - Перник лежи върху злато

Залежи от 950 тона злато има в Пернишка област. Сензационното откритие направи вчера на семинар ученият от БАН
доц. д-р Емил Минев. Заради златото ролята на България в Европейския съюз ще се повиши чувствително, смята Минев. Той е категоричен, че в Пернишко има огромни залежи на платина и благородни метали. Без наличието на геоложки доклад всяко твърдение за Български Клондайк и какъвто и да е коментар по темата биха били спекулативни. Това заяви за "Новинар" доцент от Минно-геоложкия университет, който помоли името му да не бъде намесвано във връзка със сензационната новина. В телефонен разговор реномираният учен сподели още, че името на доц. д-р Емил Минев не му говори нищо.


в."Шоу", 8 ноември,  Сашо Роман: Много от известните певици са и проститутки, а Азис си е педерастче

Журналистка И.Иванова: Вярно ли е, че за да се прехранваш, работиш като метач?
Фолклегендата Сашо Роман: Няма срамна работа. И в "Чистотата" съм работил, и леяр съм бил, и крави съм доил. 1970 година пристигнах в София, за да уча в Музикалното училище. Завърших го и през 1974 година се ожених, но продължих да се занимавам с музика.


в.Уикенд, 11-17 ноември,  Откраднат герб

Отлят от месинг герб на България е бил откраднат от обредния дом в Карлово. Предположението на служителите в кметството е, че гербът е изкъртен и откраднат, за да бъде предаден на вторични суровини.


Mediapool.bg, 4 декември,  Прамод Митал придоби официално ЦСКА

Футболен клуб ЦСКА официално е собственост на индийския богаташ Прамод Митал. Прамод Митал е по-малкият брат на Лакшми Митал, който е трети по богатство в света за миналата година. Двамата братя са част от една от най-богатите фамилии в света – Митал, и притежават компанията Global Steel Holding Ltd., която е най-големият производител на стомана в света, а през 2005 г. придоби повече от 70 процента от "Кремиковци" АД.


2009      2008       2007      2006       2005      2004       2003      2002       2001      2000