МЕТАЛО-ЛЕЯРСКИ ИСТОРИИ


От пресата, електронните медии и собствена информация


2009      2008       2007      2006      2005      2004      2003      2002      2001      2000


в."Стандарт", 10 януари,  По-добре да се правят чешмички вместо доменни пещи

(част от представянето на "известния" депутат Георгиев и от интервюто на Юлияна Ончева с него)

Христо Георгиев е един от един от най-дисциплинираните депутати. Той е от "отговорниците по гласуване" в царската група и неведнъж натиска копчето в пленарната зала вместо избягали колеги от Национално Движение Симеон Втори. 65-годишният учител по музика се дразни много когато опозицията бави приемането на внесените от мнозинството законопроекти. "Ама тези само критикуват. Да вземем чешмичките - кой досега помисли за народа да направи нещо? Правеха си там доменните пещи и не знам какво си. Хората сега се радват. Това е обратът в нашия живот."

Вижте кой е Хр.Георгиев, според снимка на в."24 часа".


в."Седмичен труд", 19 януари,  Циркаджия позира за партиен секретар

(част от интервюто на Мариана Първанова с единствения останал жив скулптор на паметника на съветската армия Петър Дойчинов)

Един цирков артист, много добре сложен физически, ми послужи като модел на партийния секретар за композицията откъм западната страна на паметника на съветската армия. Имам спомен и за фонтана във формата на ваза пред сегашното президентство. Срокът беше изтекъл и нямах време да отлея вазата в гипс, само бях свалил калъпа. Работех с много добър
леяр - бай Богдан. Той ми казва "Дойчинов, нямаме време, дай ми калъпа и по него ще отлея вазата."  А това беше рисковано, защото калъпът се чупи след отливането и ако отливката е направена неуспешно, оставаме и без модел. След няколко дни отидохме в леярната в Требич. Гледам - отливката на вазата беше просто прекрасна. Голям майстор беше този Богдан.


в."24 часа", 24 януари,  Ангел Георгиев отлят в бронз от Чапкънов

Пластика на известния скулптор получи актьорът Георгиев за 60-тия си рожден ден. На шумния купон се весели и депутатът от Национално Движение Симеон Втори Коста Цонев. Поздравления имаше и от министрите на Симеон Втори Николай Василев и Божидар Абрашев.


пак там, 11 февруари,  Леят 3 тона бронз за паметник край Лим

Хипербола на християнски храм на брега на Лим, а в него 5-метрова колона от бронз с триизмерни фигури, това ще представлява паметникът за загиналите деца в сръбската река. 6-тонната метална конструкция вече се изработва в кв.Илиянци. Тя е висока
11.5 метра и отгоре е извисен купол с двуметров кръст. Вежди Рашидов вече е завършил глинения модел на 5-метровата скулптура, а пещта в ателието му вчера бе запалена за леене. През нея ще минат 3 тона бронзови отливки (?!?).


Mediapool.bg, 22 февруари,  Съдът гледа дело за нова несъстоятелност на "Стомана"

Повторно обявяване на "Стомана" АД в несъстоятелност е поискала Агенцията за държавни вземания (АДВ), съобщиха във вторник от КНСБ. Делото ще се гледа на 1 март в Пернишкия окръжен съд. Дружеството е атакувано заради непогасен дълг от
11 358 063,69 лв. Синдикалните организации на КНСБ и "Подкрепа" в "Стомана Индъстри" настояват за смяна на директора на "Стомана" АД Спас Христов. Те мотивират искането си с постановената от Пернишкия окръжен съд условна присъда на изпълнителния директор. Тя бе произнесена на 17 декември миналата година заради безстопанственост и сключване на неизгодни сделки.


в."Сега", 19 март,  Нов бум на кражбите на желязо

Нов бум на кражби на железни съоръжения регистрират в полицията. Причината за това е, че цената на тон желязо отново е скочила и в момента е 320 лева за тон, съобщи за "Сега" шефът на РПУ-Сливница полк. Милко Миланов. От месец насам в районното непрекъснато постъпвали сигнали за откраднати метали, като перила, огради, колове.


пак там, 21 март,  80 лева на черно струва банка с кръв в Пловдив

Като наближиш входа на Центъра по трасфузионна хематология в Пловдив те пресрещат 4-5 мъже. Оглеждат те и питат: "Кръв ли търсите?" Ако потвърдиш, обясняват: "Давай 80 лева и да ходим." Един от донорите на черно - 56-годишният Петър, висок, слаб ром, казва: "Не правя нищо лошо - вместо да ходя да крада, помагам на хората." Навремето Петър е бил леяр, формовчик, после шмиргелист, строител...Като останал без работа, се захванал да продава кръвта си.


в."24 часа", 26 април,  Юлиана Дончева води италианци на снимки в леярен цех

Продуцентска къща от Ботуша потърсила съдействие от депутатката от Новото време (креатура на Национално Движение Симеон Втори, бел.CastingArea) да им намери стар леярен цех. Шуменци могат да се видят като статисти в италиански филм, ако продуцентите одобрят за декор на действието леярния цех на местния ремонтен завод.


в."Седмичен труд", 22 юни,  Апел за родолюбие

(част от материала на Емилия Йорданова - Ще допуснем ли Желязната църква "Св.Стефан" в Истанбул да се превърне в куп старо желязо)

Днес, 7 години откак бе празнуван едновековният юбилей на Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул, тази историческа и архитектурна ценност е дотолкова заплашена от корозия, че може да рухне, превръщайки се в куп старо желязо. Въпреки усилията на църковното настоятелство, състоянието на храма се влошава с всеки изминал ден. България може да загуби правото си на собственост върху църквата, ако турската държава реши, че имотът е изоставен и безстопанствен.


Участие в V-та Международна конференция "Heavy Machinery ' 05", курорт Matarushka Banja, 28 юни - 3 юли

кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване


Mediapool.bg, 15 август,  Индийците най-сетне купиха "Кремиковци"

Холдингът на най-богатата индийска фамилия Митал – "Глобал Стийл" (GSHL), придоби "Финметалс холдинг" и съответно неговите 71 на сто от дяловия капитал на "Кремиковци" АД. GSHL контролира производство на стомана с капацитет от приблизително 14 млн. тона годишно. Има заводи в Босна, Индия, Либия, Нигерия и Филипините. Добива и кокс, минерали и метали, има дейности в инфраструктурата и енергетиката. Прамод Митал, който е председател на борда на директорите на GSHL, става председател на Надзорния съвет на "Кремиковци" АД. В новия Надзор влизат още Винод Митал, адвокатът Борислав Боянов от юридическата кантора "Борислав Боянов и ко", посредник по сделката, и досегашният шеф на комбината Валентин Захариев, който става зам.-председател на надзора. Запазва се досегашният представител на държавата Иван Михайлов от Министерството на икономиката. Изпълнителен директор на предприятието и председател на Управителния съвет на "Кремиковци" става Алок Гупта, който е изпълнителен директор на GSHL.


в."24 часа", 17 август,  Новата смяна - Петър Мутафчиев, Гледащият от високо

Със своите 196 см Петър Мутафчиев (БСП) е най-високият министър. Инженер-металург, бил е директор на завода за спирачни съоръжения в родния Първомай, преди да стане два мандата депутат. Той е червеното оръдие по царските сделки с БТК и "Тракия".


пак там, 25 август,  Мъж краде 13 тона метали

Полицаи в Раднево арестуваха крадец на 13 т метални детайли - ролки и оси от гумено-транспортни ленти от рудник "Трояново-север" при мини "Марица-изток". 23-годишният П.Я. е бил задържан до пункт за изкупуване на метали.


в."Седмичен труд", 31 август,  Отвориха църквата, където Борис I се покръства

Средновековната базилика, където българският княз Борис I се покръства, вече може да бъде разгледана от посетители. Църквата се намира в националния археологически резерват "Деултум-Дебелт" в непосредствена близост до металургичния комбинат "Промет стийл". Заводът е и основен спонсор на реставрацията и консервацията на храма. Навремето Дебелт е имал изключително стратегическо значение, защото се е намирал на границата между България и Византия и е бил на древния път от Европа към Азия.


в."24 часа", 13 септември,  Цигани превзеха влак със скрап

Групата разкачила 35 вагона на товарния трен, превозващ метала от Подуяне за "Стомана" - Перник. Ромите заложили камъни пред влака, за да спре, и откраднали 300 кг скрап.


CastingArea в Сибиу, Румъния, по време на 3rd Balkan Region Conference on Engineering Education, 12-15 септември *

кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване

*Пътуването и участието ми с доклад на Третата балканска конференция за инженерно образование, проведена в Университета "Lucian Blaga" - Сибиу, стана възможно, благодарение на Рекламодателите в CastingArea


без каквато и да е подкрепа от Техническия университет-София.

Деньо Алипиев, автор на CastingArea, служител на ТУ-СофияMediapool.bg, 19 септември,  НСБОП пресече опит за нелегално изнасяне на метал с възможна двойна употреба

НСБОП разкри опит за нелегално изнасяне от страната на редкия метал хафний, който е в списъка на материалите и веществата с възможна двойна употреба и е под специален контрол. Металът се използва в ядрените технологии заради високата температура на топене и способностите му да поглъща част от протоните при ядрения синтез. Откритият метал е с тегло 3,410 кг и с изключително висока чистота от 99,999%. Пратката е била в кола, която се е готвела да излезе от България през Дунав мост. Тя е била укрита до шофьора и понеже металът в нея не е бил използван, не е имал радиационно излъчване.


в."24 часа", 15 октомври,  Влак с 300 души се удря в скрап върху релсите

Метален къс върху релсите застраши вчера живота на пътниците в бързия влак от Бургас за София. Малко преди това, група неизвестни цигани се качили в движение в товарен влак със скрап и изхвърляли пак в движение метални отпадъци, които падали край коловозите. Локомотивът на бързия влак се блъска в едно от парчетата с такава сила, че плугът на машината се изкривява обратно. Късмет е, че влакът се е движел с ниска скорост.


XI-та Национална конференция "Съвременни леярски технологии", Ловеч, 20 и 21 октомври

кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване


в."24 часа", 27 октомври,  Матроната срещу пешката, която иска да е царица

(част от размислите на Харалан Александров - социален антрополог, разкрити пред журналистката Мила Гешакова)

В тази шахматна игра, която Симеон завъртя, Бойко Борисов е пешката, която има шанс да стане царица. Борисов връхлита с цялата енергия на плебса - за него ще гласуват ромите от СДС, учителите от профсъюза на Янка Такева и работниците от Кремиковци. Най-прецаканите, най-онеправданите хора от периферията на града, полугето-полусело, което ражда футболни хулигани и омраза към социалните върхове.


в."Седмичен труд", 30 ноември,  Внук на кавалджия майстори боздугани

Пламен Рачев, внук на известния кавалджия дядо Пенко от Плевен, решил да пресъздаде копия от това древно оръжие - боздугана. Раждането на боздугана е някъде в праисторическата епоха. Той е точно копие на човешката ръка от лакътя до свитата в юмрук длан, счита младият мъж. За топуза се ползвал камък, олово, калай, мед, бронз, желязо. Отливани и ковани, боздуганите са с най-различна форма, продължава възпитаникът на плевенския механотехникум. Сега, Пламен Рачев търси спонсор за изработване на бронзовата част на първото прабългарско оръдие, която тежи 150 кг, за да я отлее със съвременни средства.


2009      2008       2007      2006      2005      2004      2003      2002      2001      2000