МЕТАЛО-ЛЕЯРСКИ ИСТОРИИ


От пресата, електронните медии и собствена информация


2009      2008       2007      2006      2005      2004      2003      2002      2001      2000


в."24 часа", 20 януари,  Симеон откри нова-стара пещ

В Кремиковци непрекъснато се говорело за инвестиционни програми. В тях нямало нищо ново, а все неща от Живково време. Козметичните ремонти се описват като крупни реконструкции. Емблематичен бил случаят с Първа доменна пещ. Новото оборудване било закупено преди приватизацията през 1999, но инсталирано през 2002. Премиерът Сакскобургготски тържествено открива новата-стара пещ. Още не стихнали бурните ръкопляскания и се разбира, че пещта всъщност не работи. Симеон заявил, че оттам ще тръгне чугун, когато му дойде времето.


пак там, 20 януари,  Откраднаха 2-метрова скулптура

Ловки крадци демонтираха и отмъкнаха огромна скулптура от шадраван пред минералната баня в Добринище. Бронзовата статуя е на гола жена и е висока 2,30 м.


в."Стандарт", 20 януари,  Жандармерия пази жиците от крадци

Близо 400 000 лева са щетите, нанесени от крадци на проводници от пловдивската електропреносна мрежа през 2003 г. Най-много удари са нанесени в районите на Кадиево, Стряма и Ново село. Бандитите са снабдени с техника, която им позволява да режат безпроблемно и алуминиевите жици от високоволтовите далекопроводи. Най-често нарязаните проводници се предават в криминални пунктове за метали срещу 50 ст. на килограм алуминий.


Mediapool.bg, 23 януари,  Ръководството на Кремиковци определи смъртта на тримата си работници като инцидент

На 10 януари 2004 г. в "Кремиковци" производствена авария не е имало, а трагичен инцидент доведе до смъртта на тримата работници в комбината, заяви изпълнителният директор на дружеството Валентин Захариев на среща с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа", съобщава БТА. Според него инцидентът е показал, че в предприятието не всичко е наред с безопасността на труда. Ръководството на дружеството взема непрекъснато мерки за подобряване на условията на труд в комбината, но това се затруднява от големите задължения на дружеството, каза Валентин Захариев. Към момента старите и новите задължения на "Кремиковци" АД са около 1 млрд лева.


сайт на bTV новините, 25 януари,  5 тона цветни метали са откраднати от склад на "ВМЗ" - Сопот

Полицията съобщава, че крадците са влезли в склада, след като са пробили дупки в две от тухлените стени. Откраднатите метали се оценяват на около 12 хиляди лева.


сайт на Български хелзинкски комитет, 18 февруари,  Ром застрелян от арендатор при опит за кражба

Инцидентът е станал на 17 февруари в горнооряховското село Паисий. Тогава един от съдружниците във фирма "Пещ инженеринг" АД - Перник, която от две години държи под наем земеделската кооперация в селото, охранявал стопанството.
41-годишният Георги Димитров чул шум и забелязал трима мъже на територията на стопанството. Той хванал двама от мъжете и ги вкарал в една от постройките. Полицията съобщава, че тогава те се нахвърлили върху него и започнали да го бият. Димитров успял да извади законния си пистолет и улучил смъртоносно в сърдечната област 23-годишния Апостол Апостолов от Полски Тръмбеж.


Информационна агенция "Фокус", 19 март

След едноседмична полицейска акция в област Видин са открити над 20 нелицензирани фирми за изкупуване на метали.


в."24 часа", 5 април,  "Стомана" изнася 90% от продукцията

Металургичното предприятие "Стомана Индъстри" - Перник е в първата десетка на фирмите, формиращи брутния вътрешен продукт на страната. От произведените през миналата година 700 000 тона стомана, 90% се продават на международните пазари.


Mediapool.bg, 20 април,  Кремиковци иска Аталай да не ръководи комисията, проверяваща дружеството

Бордът на директорите на "Кремиковци" е изпратил официално писмо с искане за отвод на председателя на Временната парламентарна комисия за проверка на безопасните и здравословни условия на труд в дружеството Рамадан Аталай - депутат от ДПС. Решението е взето в следствие на проверени в архивите на компанията данни и оповестени в пресата факти за съпричастността на Аталай към формирането на значителна част от дълговете на дружеството в периода, в който е заемал длъжността "Директор продажби" на "Кремиковци". В работата на комисията участва и Лилян Вачков, който е нанесъл на комбината щети в особено големи размери в периода, в който е бил изпълнителен директор.


Сайт на БНТ, 27 април,  Ден в памет на загиналите при трудови злополуки

По данни на Международната организация на труда ежегодно над 2 милиона работници по света умират в резултат на опасни и вредни въздействия на работната среда. България не прави изключение. 28 април - Международният ден в памет на загиналите при трудови злополуки работници ще отбележи КНСБ в цялата страна. През първите четири месеца на годината по данни на НОИ са станали нови 28 смъртни злополуки. Икономическите сектори, които взимат човешки жертви са строителството, транспортът, добивът на въглища, производство на дървен материал, леенето на метали.


Посещение на Леярското изложение Fond-Ex 2004, Бърно, Чехия, 18-21 май

кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване


електронно издание "Марица днес", 22 май,  Стартира първият завод за отпадъци на Балканите

Строежът на първия на Балканите завод за преработка на твърди битови отпадъци стартира вчера край с. Шишманци. Екологичното предприятие започна да се изгражда в цеховете на бившето "Стоманолеене". Стартът беше даден в присъствието на жители на селото, общинари и депутати.


в."24 часа", 25 май,  Откраднаха 3 камбани по 200 кг от Кондофрей

Крадци оскверниха радомирската черква "Възнесение Господне". Престъпниците срязали три камбани от камбанарията в двора, след което ги натоварили в камион и отпрашили в неизвестна посока. Камбаните са изработени от бронз и вероятно богохулниците ще се опитат да ги предадат в пункт за цветни метали. Според местните жители камбаните били изключително мелодични...


пак там, 30 май,  Пламен Панайотов даде уроци по риболов в Сливен

Вицепремиерът (НДСВ) използва идването в родния си град и за сантиментални спомени край Тунджа, където е хвърлял въдицата като невръстен рибар. Депутатът Спасов (НДСВ) пък зариби Камчия, като пусна 76 кг риба, уловена на състезание по спортен риболов. По време на състезанието, близо 3-килограмов шаран изпусна Валентин Йовчев, 50-годишен пещар във фирма "Алкомет".


в."Сега", 7 юни,  Страстите български около Филип Македонски

Близо 12-метровата композиция от месинг и гранит, която от 2 юни се извисява на площад "Джумаята" в Пловдив, е дело на вече покойния скулптор Кирил Найденов и арх. Никола Балджиев. Фигурата на Филип Македонски е висока 3.40 метра и стои върху постамент и ажурна конструкция. Тя е отлята в карловска леярна и тежи 800 килограма. По повод статуята, Пловдив продължава да е силно разбунен, зрее и международен скандал.


в."24 часа", 9 юни,  До 2 г. ставаме трети в света по добив на манган?

България може да влезе в тройката на производителите на манган, заедно с Китай и Индия. Това обяви шефът на "Батова ривър майнинг" Джеймс Хаслам. Компанията проучва находището "Оброчище" в Добруджа. Находището е с площ 10 на 13 км, а залежите били на стойност милиарди долари. Все още правителството (на Сакскобургготски) поставя трудности пред разработката, е мнението на Хаслам.


пак там, 14 юни,  Откраднаха триметров партизанин

Крадци на метали са отрязали триметрова фигура от паметник на партизанин край село Гаврил Геново, Монтанско. От отмъкнатата отливка крадците не успели да вземат само обувките.


в."Седмичен труд", 17 юни,  750 лева е средната заплата във "Видима"

"Видима" е българско дружество, притежавано от "Американ Стандарт", специализирано в производството на санитарна арматура и месингов обков. Всеки месец в предприятието се отливат около 400 тона метал. За своите 70 години история заводът е извоювал място на европейския и световния пазар.


в."24 часа", 18 юни,  Момиче се разболя от "златно" колие

Колие от жълт метал предизвика алергичен обрив на младата столичанка Ива. "Попитах продавачките от какъв метал е медальонът", обясни Ива. Те не могли да й кажат състава на сплавта. Ива е подала жалба. При разни проверки из бижутерийните магазини са били намирани накити с родиево-паладиево покритие, което е силно алергизиращо.


пак там, 28 юни,  До $ 100 млн. чакаме отвън за авточасти

Между 5 млн. до 100 млн. долара чужди инвестиции се очакват в автомобилния сектор. Това прогнозира шефът на АЧИ Езекиев. Според него, в последните 2-3 години автомобилни гиганти се надпреварват да посещават България...През 2002 г. "Хюндай" огледа 9 завода. Фаворитът им бе ловешкият (?) "Алуком", а на второ място "Вамо"-Варна. В началото на 2003 г. обаче представителите на южнокорейския гигант обявиха, че не харесали нито един завод...През 2003 у нас бе делегация на "Пежо-Ситроен", която си тръгна без конкретен проект. Заговори се (!), че разградският завод "Дружба" ще бъде доставчик на "Даймлер-Крайслер"...


в."Труд", 6 юли,  Новите академици - световно признати

Шестима български учени и творци получиха вчера най-високото признание за своя труд и бяха избрани за академици на Българската академия на науките. Проф. Янко Арсов е българинът, чиито изобретения използват "Фолксваген" и "Сименс". Неговите 18 нововъведения в областта на хидродинамиката на сплавите и новите енергоспестяващи технологии в металолеенето са влезли в проектите на НАТО. Директор е на Института по металознание на БАН. По неговия метод за газово противоналягане САЩ произвеждат 2,5 млн. автомобилни гуми (?) годишно. В Америка с изработени от нашия институт леАрни машини са обзаведени 9 завода. В момента Арсов разработва и технология за нови шасита на концерна "Крайслер".


в."24 часа", 6 юли,  В "Стомана" черпят с бонбон

"Щастливи сме, че Гърция е европейски шампион по футбол, радостта ни е безкрайна", заявиха членове на управителния съвет на гръцкия концерн "Виохалко" в България. Те почерпиха вчера служителите от пернишката фирма "Стомана Индъстри", чиито собственици са, с бонбони и бисквити.


в."Труд", 7 юли,  Съдят съпрузи, продавали метали на черно

Без да разполага с необходимия лиценз, семейство превърнало двора на дома си в пункт за вторични суровини. Бизнесът бил изключително доходоносен, твърдят запознати. За стотинки търговците изкупували части от автомобили, медни проводници, алуминиеви дограми и железни шахти със съмнителен произход. Законът предвижда до три години лишаване от свобода за това престъпление.


пак там, 7 юли,  Железниците отчитат загуби след набези на крадци на желязо

Ударите на апашите не само нанасят големи щети на БДЖ, но и застрашават безопасността на пътниците. На 7 април крадци отмъкнаха 14 метра релси от линията Бургас-Поморие и едва не предизвикаха железопътна катастрофа. Двадесет дни по-късно, крадци на метали бяха задържани в момента, в който разглобявали моста над река Мочурица край Сунгурларе. Поражения търпят и Енергото, и БТК и ВиК.


Старозагорски новини, 8 юли, автор Таня Иванова,  С нова линия "Прогрес" става No 1 в леярството

Откритата вчера автоматизирана формовъчна линия за чугунени отливки в завод "Прогрес" е крачка напред в леярството, определи изп. директор Славин Янакиев. Това поставя завода на първо място в леярния бранш. Една година е била необходима на екипа на "Прогрес", за да реализира идеята. Стойността само на машината, която е от най-ново поколение, е 600 хил. лв., а цялата линия се оценява на 1.6 млн. лв. Благодарение на висококвалифицираните специалисти и работници, чието дело са периферните устройства и системи, са спестени над 5 млн. лв., защото цените на офертите за цялостно оборудване са били около 7 млн. лв. Новото съоръжение изработва 130 форми на час. Засега тук се отливат 30 различни вида детайли, перспективите са броят им да стигне 400. Качеството и точността на изработката са гарантирани. Линията се обслужва от 5 души, а преди въвеждането й за тези операции са били необходими 38. Собствениците на "Холдинг Загора", част от който е "Прогрес" АД, възнамеряват до една година да открият втора линия за чугунени отливки, а по-далечната им цел е оборудването и на линия за леене на стомана. За първото полугодие на 2004 г. "Прогрес" отчита 30% ръст на производство, а обемът на продукцията на "Прогрес" е 6.2 млн. лв. Средномесечно са преработвани около 700 тона метал, а с новата линия ще се обработват по 1000 тона. Голяма част от продукцията се изнася в Италия, Германия, Испания, Турция, Гърция, Македония, предстои излизане на пазара в Украйна. Персоналът на "Прогрес" е от 420 души, средната заплата е около два пъти по-висока от средната за страната.


в."Труд", 11 юли,  Гума на камион премаза жена

Натоварен с оловни отливки ДАФ с ремарке се движел към Пазарджик, когато болтовете на последната гума на ремаркето се скъсали под многотонната тежест. Гумата връхлетяла и премазала смъртоносно жена, която минавала край пътя.


сайт на БНТ, 12 юли,  Крадци на метали се спускат в опасни мини под земята

Крадци на метали се спускат вързани с въжета на 300 метра под земята в опасни полуразрушени шахти на бившите рудници на "Чипровец" ЕАД. За да стигнат до галериите на обявените в ликвидация в края на 1999 година мини, крадците са пробили множество отвори в скалите. Те дори са успели да преместят огромните железобетонни блокове, с които преди 4 години са били затворени входовете на рудниците. "Между крадците има йерархия, те са разделени на кланове и никой не добива в чужда територия. Наричаме ги "железари", "скрападжии" и "еколози", разказа Палма Росенова от Инвеститорски контрол в "Чипровец" ЕАД. От мините се изнасят железни тръби, меден кабел, вагонетки и се демонтират релси. "Никой не се плаши, че е опасно и с добив на старо желязо се занимават стотици хора от Чипровци и селищната система. Те използват най-съвременна техника и се придвижват с джипове в галериите. Откраднатото желязо продават в изкупвателните пунктове", допълни Росенова.


в."24 часа", 15 юли,  Каталог на леярските фирми

В каталога, който ще издава браншовата камара на машиностроителите, ще бъдат включени всички 60 фирми от сектора. Целта е да се улеснят инвеститорите в търсене на поддоставчик у нас.


в."Пари", 16 юли,  Само 60 леярни работят у нас

В помощ и на инвеститорите, и на българските производители е изготвен първият по рода си каталог на фирмите от леярското и ковашко-пресовото производство, както и производството на скрепителни елементи. В него се представя подробна информация за капацитета, оборудването, характерните отливки и предназначението на продукцията на над 50 леярни у нас. Искаме да популяризираме фирмите от подотрасъла в чужбина, заради това каталогът излиза и на английски език, заяви Мирчо Мирчев, ръководител на проекта Стопански растеж и инвестиции на Американската агенция за международно развитие, съдействала за изготвянето на каталога. Той е изработен и с помощта на Агенцията за чужди инвестиции. До 1989 г. в страната се произвеждаха около 450 хил. т отливки от чугун и 120 хил. т от стомана. Броят на леярските фирми и звена в машиностроенето, енергетиката, електрониката и електротехниката бе над 200. По-голямата част от произвежданите отливки са влагани в производството на машини и кари. След 1990 г. се ликвидираха едни от най-големите леярни - Стоманолеене в Раковски за производство на стоманени отливки и Веслец във Враца за чугунени отливки. Сега броят на леярните у нас не е повече от 60. Преобладаващата част от тях са малки, обособени в състава на машиностроителни фирми. Сред по-големите са Чугунолеене АД-Ихтиман, Радомир Метали АД-Радомир, Прогрес АД-Стара Загора, Метаком СЛЗ АД-Плевен, Осъм АД-Ловеч, Раломекс АД-Раднево. В момента у нас се произвеждат около 70 000 т отливки. Половината от тях се изнасят. Те обаче са нискотехнологични и заради това са с ниски цени. Все пак през последните две години някои от леярните инвестираха в ново оборудване. Една от тях е Чугунолеене АД-Ихтиман, където бе закупена нова формовъчна линия и оборудване за 8 млн. лв. Веднага след това 51% от компанията бяха закупени от холандски инвеститор. Ново оборудване има и в Прогрес АД-Стара Загора и Мадара АД-Шумен. На територията на Оптикоелектрон-Панагюрище германската компания Зи индустри гезелшафт закупи хале за производството на алуминиеви отливки под налягане. Друга германска компания пък взе мощностите за производство на алуминиеви отливки в бившия завод за магнитни носители в Пазарджик. На първо място интересът към леярското производство у нас са ниските разходи и цени на отливките. Освен това е естествено една страна да изнесе навън производство, което замърсява и не предлага привлекателни условия на труд, обясняват от браншовата камара. Поради непривлекателните условия на труд и недоброто заплащане секторът изпитва недостиг на инженерно-технически и квалифицирани изпълнителски кадри. В момента потенциал за нови разработки, които да повишат конкурентоспособността на фирмите, има само в техническите университети. Затова е в ход и друга инициатива на ААМР - свързването на представителите на бизнеса с научните среди. В специални брошури се представят научни разработки в областта на машиностроенето. От срещите между фирмите от бранша и представителите на университетите вече има резултат - сключени са първите договори за въвеждане на научни разработки в производството. Целта е новите технологии да намалят замърсяването на околната среда, да повишат производителността и да направят продуктите по-конкурентоспособни.


Дневник online, 19 юли, автор Зорница Маркова,  Леярските заводи обединяват усилията си в търсене на инвеститори

Информацията за всички леярски заводи в България вече е обединена в общ каталог. Той предоставя конкретни данни за дейността, продукцията и капацитета на фирмите и има за цел да съкрати времето и пътя от потенциалните инвеститори до предприятията, обясни Илия Келешев, председател на Българската браншова камара по машиностроене. Проектът е реализиран със съдействието на Американската агенция за международно развитие. Според Келешев интересът на чуждите инвеститори към леярните заводи се увеличава, което се дължи най-вече на евтината работна ръка и по-ниските цени на продукцията в сравнение с тази в Западна Европа. Зам.-председателят на Агенцията за чуждестранни инвестиции Любомир Михайлов каза, че българските леярни заводи могат да бъдат поддоставчици на големи западни компании, което също може да бъде фактор за привличане на инвестиции в отрасъла. По данни на камарата производството на отливки в момента е около 70 хил. тона годишно и половината от тях са предназначени за износ. За сравнение през 1989 г. индустрията е произвеждала около 450 хил. тона годишно отливки от чугун и 120 хил. тона от стомана. Броят на леярните в страната е близо 60 и повечето от тях са малки или са обособени части към машиностроителните заводи. Инвестициите за леярско оборудване през последните две години са незначителни, като най-сериозните са направени в "Чугунолеене" - Ихтиман, "Прогрес" - Стара Загора, и др. Изводите от тези данни показват, че състоянието на леярския сектор не е задоволително и е необходимо да се направят значителни инвестиции както в техника и технология, така и за подобряване на работната среда, смятат от камарата. "Освен това са нужни инвестиции за опазване на околната среда, които на практика са мъртви, защото не се влагат директно в производството. Те обаче са неизбежни, ако искаме да изпълним ангажиментите си към Европейския съюз", допълни Келешев. От края на 2003 година браншовата камара и ААМП инициират срещи между представители на леярските предприятия и членове на БАН и техническите университети, за да синхронизират нуждите на бизнеса и научните разработки в машиностроителния сектор. Целта е да се увеличи конкурентоспособността на предприятията.


в."Монитор", 19 юли,  Подписка срещу златен рудник

45 млн. долара инвестира канадската фирма "Дънди Прешълс" за добив на злато край Крумовград. Според проучванията, находището в Ада тепе е едно от най-богатите в Европа. Жителите на района започнаха подписка срещу проекта, защото рудникът ще замърсява въздуха и водата. От друга страна хората искат проекта да стартира, защото работа ще намерят 300 души.


в."24 часа", 25 юли,  Царски депутат си купи завод. Да му е честит!

Депутатът от Национално движение Симеон Втори Димитър Пейчев си купил пловдивското държавно предприятие "Тракия-Редки метали". Предприятието се е занимавало навремето с уранодобив. На въпрос защо е направил тази сделка, зам.-председателят на енергийната комисия Пейчев отговаря: "Вие защо си купувате хладилник или нова блуза, например?".


пак там, 28 юли,  18-тонен ТИР блъска къща, шофьорът скача в движение

В Плевенско, малко след завой, 35-годишният Ивайло И. изпуснал управлението на камиона си и за да се спаси, излетял от кабината. Камионът се блъснал в къща и се преобърнал. 18 тона кокс се разпиляли по шосето.


Дневник online, 4 август, автор Румяна Емануилиду,  "Промет стийл" произведе рекордни количества стомана

За първи път в своята 15-годишна история металургичният завод "Промет" - Дебелт, достигна обем на производство от 36 хил. тона преработена стомана за месец. Това обяви изпълнителният директор на дружеството Мирослав Борисов. "От началото на тази година най-модерните металургични пещи на Балканите горят с пълна мощност. Количеството на произведената продукция вече достигна 183 хил. тона. За сравнение за цялата 2002 г. са произведени 50 хил. тона", каза също Борисов. Произведената стомана намира реализация основно на американския пазар. Бургаското дружество "Промет стийл" АД, собственик на металургичния завод, получи комплексно разрешително за предотвратяване и контрол на замърсяването, съгласно Закона за опазване на околната среда. Металургичното дружеството е измежду първите пет български предприятия и първият завод от бранш черна металургия, което се сдобива с комплексното разрешително.


сайт на Дарик Радио, 19 август,  Стачна готовност на металурзите

Металурзите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали са в стачна готовност, обявиха на пресконференция от КТ "Подкрепа" и КНСБ. Причина за създалото се напрежение е фактът, че от шест години и половина заплатите в дружеството не са променяни. В момента средната заплата на металурзите е между 300 и 350 лева.


Mediapool.bg, 19 август,  "Каолин" разработва нов рудник край русенския гр. Вятово

В петък "Каолин" започва разработването на нов рудник - "Есенниците", край град Вятово, съобщиха от компанията, производител на обогатен каолин, кварцови пясъци, шамот и млени минерални микропродукти. Това е част от дългосрочната програма за развитието на дружеството, което навършва 80 години. В момента в структурата на дружеството в България влизат четири
завода - във Вятово, Сеново, Игнатиево, Каолиново. Тази година "Каолин" купи две предприятия за производство на керамична глина и стъкларски пясъци в Сърбия. В "Каолин" работят общо 1100 служители. Дружеството притежава сертификат по стандарта ISO 9001:2000.


в."24 часа", 23 август,  Екзотичните кражби

Афера с кубинец гръмна в началото на юли 1998. Тогавашният изпълнителен директор на вече ликвидирания гигант "Заводи за тежко машиностроене" разкри, че Едуардо Педро Гомес е демонтирал и изнесъл от предприятието чугунени плочи от пода на леярната. Месеци по-рано Гомес сключил договор за наем с управата на ЗТМ. Чрез анекс кубинецът влязъл в завода със собствената си фирма "Фундициор Джор" и започнал да го разглобява. Срещу "чуждия инвеститор" бе заведен иск за откраднатото метално дюшеме за 2 млрд. стари лева.


пак там, 26 август,  Пак уличават Барона в афера със скрап

Сливнишкият юнак Боян Петракиев-Барона пак бил спипан да изнася метал за вторични суровини. По данни на полицията, Барона с още пет души, натоварени на два камиона, нахлули в бившето поделение на ПВО в самоковското с.Райово. Те преодолели охраната и спокойно започнали да режат желязо от съоръженията. Плячката била около 5 т. След като натоварили камионите, Петракиев и дружината му си тръгнали, но били заловени от автопатрул и отведени в полицията. Стоката е иззета.


в."24 часа", 1 септември,  Свинаров чака 60 млн. лв. от скрап за СССР техника

Милионите трябва да влязат в касата на МО от продажбата на 2322 единици неизползваеми съветски танкове и оръдия за скрап. Опитното унищожаване ще бъде извършено от фирмата "Макметал". Скрапът ще бъде пласиран у нас и в чужбина.


пак там, 2 септември,  Оправдаха бивш зам.-министър

Пернишката прокуратура прекрати делото срещу Марин Маринов, зам.-министър на промишлеността от кабинета на СДС. Той бе обвинен, че не е изпълнил служебните си задължения при възлагане на експертна оценка и избор на оценител на металургичното оборудване "Даниели" в предприятие "Камет". Металургичната линия, която престоя години наред на открито, през 1999 г. бе купена от ирландската фирма "Ферон Инвестмънт" за 5,2 млн.лв. на търг.


IV Международен конгрес "Машиностроителни технологии МТ'04" - Варна, 23-25 септември, снимки CastingArea.

кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване


Международен технически панаир 27 септември - 3 октомври, Пловдив, CastingArea на посещение на фирми с металолеене.

кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване


в."24 часа", 10 октомври,  от колонката "24 часа България"

Хванатият с пистолети, автомат и бронежилетка С.Мавродиев е бил арестуван за боя в "Промет" в Бургас през 2002 г. По това време 28-годишният мъж е работил към "Аркус".


пак там, 16 октомври,  от интервюто с Харалан Александров - социален антрополог

Училището ни произвежда хора като груби чугунени отливки с много ръбове, които стават за зилове, а не за мерцедеси.


29 октомври, Хора от ТУ-София, МТФ, на посещение в Стомана Индъстри АД, Перник.

кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване


12 ноември, Хора от ТУ-София, МТФ, на посещение в Стилмет АД, София.

кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване


Mediapool.bg, 18 ноември,  Фирмите за скрап ще го изкупуват само срещу декларация за произход

Фирмите за скрап ще изкупуват всички метални отпадъци само срещу декларация за произход. Освен за цветните метали, такава декларация вече ще се попълва и от продавачите на черни метали. Министерството на икономиката ще води публичен регистър на фирмите, които са получили лиценз за изкупуване и продажба на черни и цветни метали. При установяване на престъпление от лицата, които не представят декларация при предаването на черни метали, те ще носят наказателна отговорност, предвижда наредбата. Най-много се крадат капаците и решетките на шахти, които се разрушават и се предават в негоден вид за употреба.


интернет медия "БГ Фактор", 21 декември,  Липса на почти 500 тона скрап разкриха служители на митническо бюро Шумен

При проверка на територията на шуменско дружество митнически служители установяват липсата на 489 тона и 444 кг скрап на стойност 396 хиляди лева. В склада на дружеството е трябвало да се съхраняват общо 13 874 тона необработен алуминий или същото тегло вторични продукти от него. Липсващият метал е бил продаден без митническо направление.
По случая е съставен акт.


2009      2008       2007      2006      2005      2004      2003      2002      2001      2000