МЕТАЛО-ЛЕЯРСКИ ИСТОРИИ


От пресата, електронните медии и собствена информация


2009      2008       2007      2006      2005      2004      2003      2002      2001      2000


в."Труд", 14 ноември,  Хиляди викаха "Оставка"

Гумена глава на Сакскобургготски, набучена на дървен прът, предвождаше вчера многохилядния митинг на синдикатите в столицата. Хората събираха жълти стотинки, за да си купи царят еднопосочен билет за Мадрид. На митинга бяха миньори, учители, лекари, хлебари и металурзи от цялата страна.


Mediapool.bg, 13 ноември,  Договор за доставка на продукция за близо 1 милиард евро ще подпишат Кремиковци и Марчегалия

Договор за доставка на готова металургична продукция за близо един милиард евро ще подпишат утре изпълнителният директор на "Кремиковци" инж.Валентин Захариев и председателят на италианската компания "Марчегалия" Стено Марчегалия. Италианската компания е сред най-значимите клиенти на "Кремиковци" през последните 5 години. Тя е един от най-големите европейски търговци на метали и производители на тръби.


в."24 часа", 31 октомври,  Военни летци и шофьори заплашени от безплодие

Пилотите са най-застрашени от безплодие, съобщи проф. Налбански, шеф на клиниката по стерилитет в АГ болницата "Майчин дом". В риск са и оксиженистите и работниците в леярната промишленост.


пак там, 24 октомври

Гръцка компания купи кърджалийския завод "Бентонит", преработващ минерали. Новият собственик е "S&B".


пак там, в същия брой,  Отляха гълъб от калашници

От вчера работата на студента от Художествената академия Любомир Зографов - гълъб, отлят от метала на калашници, стъпил върху крачета от гилзи, може да бъде видян пред информационния център на МО в София.


пак там, 22 октомври,  Правят бутала за Формула 1 у нас

Разградският завод "Дружба" вече е оборудван да произвежда бутала за автомобилите на Формула 1. Това стана възможно с пуска на новата японска линия "Такизава", с която се правят части за автомобилите на тимовете на "Макларън", "Ферари" и "Рено". 3 млн.лева е инвестирал завод "Дружба" в новата линия.


пак там, 9 октомври,  Велчев и Герджиков с жълти каски в "Стомана"

Велчев и Герджиков сложиха жълти каски, за да разгледат производствата на "Стомана индъстри". Те обиколиха халето, където се отливат стоманените блокове. Вчера на тържествена церемония бе отбелязана 50-годишнината от отливането на първата стомана у нас.


Mediapool.bg, 8 октомври,  "Виохалко" е инвестирала 60 милиона лева в Стомана - Перник

Инвестиционната програма в размер на 60 милиона евро на гръцката фирма "Сиденор" вече е преполовена, съобщи на пресконференция в Перник Антон Петров, представител на "Виохалко" за България. Гръцката индустриална групировка "Виохалко" чрез дъщерното си дружество "Сиденор" през 2001 година придоби активите на пернишкото металургично предприятие "Стомана" като мажоритарен собственик. Очакванията за 2003 година са продукцията да достигне 700 хиляди тона. "Виохалко" е собственик и на столичните предприятия "Стилмет" и "Софиямет".


Геновева Димитрова, отзив за българския документален филм "Те, другите", 3 октомври

Филмът (сценарист Ю.Методиева, режисьор А.Йотова) е за механизма, по който петима души доброволно се вливат в редиците на "Свидетели на Йехова", "Слово за живот", и в религиозния център "Емануил"...Иначе и петимата герои са чешити - обущар с интернатско детство, обущар с лидерски амбиции, леяр със семейни проблеми, учителка по френски с минало на стюардеса, ексемигрантско семейство с разочарования от началото на демокрацията у нас. Разказите им в кадър са страшно ефектни. Като контрапункт на интимните мотивации на тези хора от време на време се появяват протестиращи попове, мяркат се и хубавици с протестни лозунги, както и разгневени пазители на източноправославната ни вяра. "Те, другите" би трябвало да бъде излъчен по БНТ - заради толерантността му и оригиналността на хрумката.


в."24 часа", 2 октомври,  Първанов открива утре паметника на Джон Атанасов

6-метровият паметник на бащата на компютъра Джон Атанасов от вчера се извисява пред телефонната палата. Монументът, който тежи близо 4 тона, бе пренесен от леярната в Илиянци и монтиран върху постамент. Автор на скулптурата е Вълко Ценов.


News.dir.bg, 11 септември,  В с. Шишманци има депо за производство на фалшиви монети

Депо за производство на фалшиви монети вероятно съществува в бившия стоманолеярен завод край пловдивското село Шишманци, съобщи Дарик радио. Според местни жители, фалшивите отливки са на стойност 50 ст. и се продават по 10 на цена 2 лв. Заводът е с неустановена собственост, като в момента е във владение на бившия лекоатлет Атанас Търев и неговия съдружник Димитър Станчев.


в."Пари", 9 септември,  Канада ни сложи в черен списък заради дъмпингов внос на стомана

Според експерти, за последното десетилетие Канада поне 5 пъти е започвала подобни разследвания, които най-често завършват с рязко увеличаване на митата. Въпреки незначителния си внос и недостатъчни доказателства за вреда България пак може да бъде санкционирана. Канадските власти посочват като износител от българска страна Стомана АД. Производител на продуктите, по които е правено разследване, обаче е Стомана индъстри. Стомана АД е с прекратена дейност от 2001 г. Стомана индъстри категорично отричат поставените им обвинения.


в."24 часа", 9 септември,  Пазете се! Цената на старото желязо скочи

Вторичните суровини в страната са на привършване и големите потребители на черни и цветни метали вдигнаха изкупната цена. Крадците доволно потриха длани и се юрнаха към чуждите вили. къщи и складове. Цели ромски фамилии са плъзнали из лозята и изнасят от вилите от чайник и чук до хладилници, печки и радиатори. Крадците отмъкват и кюнци, оградна мрежа, лопати и мотики, ломят цели бетонни плочи заради арматурното желязо. Хората са вдигнали ръце от ромската напаст и не заявяват кражбите в полицията, защото се страхуват от отмъщението на разбойниците.


пак там, 8 септември,  Семейство с три деца живее със 100 лева на месец

Съпругът Петьо имал необичайни промени в поведението си, на моменти започнал да става агресивен. Преди две години го уволнили от "Кремиковци". По професия е инженер-металург.


в."Шок"- оригиналът, 28 август - 3 септември,  Иван Костов раздава щатни длъжности в "Кремиковци"

Току-що изкласила студентка по металургия, отличничка на випуска, кандидатствала за работа в завода гигант. Шефът на "Личен състав" обаче откровено й казал: "Всичко е заето, ако имаш връзки при Иван Костов, той може да ти помогне".


в."24 часа", 19 август,  Футболен бос кандидат за градоначалник

Кирил Алексов - бивш президент на ФК "Миньор", е кандидат за кмет в пернишкия квартал "Изток". Алексов е работил в "Тежко машиностроене", а в момента е началник-отдел "Продажби" в складовото стопанство на фирма "Стомана".


пак там, 15 август,  Съпругата на министър Калчев участва в 8 фирми

Г-жа Калчева е съсобственик в ремонтното предприятие (с леярна) "Ремотекс-Раднево". Предприятието е отделено от мини "Марица-изток" и миналата година е продадено на "Полет 21" ООД. "Питайте АП, която го продаде", реагира вчера министърът на енергетиката Ковачев на въпроса дали г-жа Калчева не защитава интереси на министъра на държавната администрация в енергетиката...Телефонът на госпожата бе на гласова поща.


Регионалната служба по заетостта - София, свободни работни места в бюрата по труда от столицата към 5 август

Заявка: 154, брой работни места: 2, длъжност: лeяр формовчик, изисквано образование: основно образование, изискван трудов стаж: 0 г., допълнителна информация: да е работил като леяр. Може и пенсионер.


в."24 часа", 27 юли,  Желю Желев слуша поета с фабриката

Експрезидентът Желев бе сред гостите на двучасовия концерт на поета бизнесмен Митко Динев в синдикалния дом в Стара Загора. В последните години всички наричат Динев поета с фабриката, защото е собственик на чугуно-леярния завод "Прогрес" в града на липите.


пак там, 15 юли,  130 милиона лева дължат фирми на работниците си

БДЖ е рекордьор с 29 млн. лв. Следват "Кремиковци" със 7 млн. лв. и "Терем холдинг" с 5.6 млн. лв. В списъка на големите длъжници са и "Стомана" - Перник, "Балканкар холдинг" и други.


в."Труд", 14 юли

Метална и силиконова матрица за отливане и щамповане на монети от две евро - гръцки вариант, са заловили митничари на Калотина у 42-годишен българин.


в."24 часа", 10 юли,  Разменят Фуат с агент на КГБ

Мехмед-Фуат Юмеров създава една от най-големите агентурни мрежи, работили против България. През 1975 г. Юмеров, български турчин, шпионирал за Турция, е заловен и осъден на смърт в Шумен. Но турците го заменят с хванат от тях агент на КГБ. По време на богатата си шпионска дейност в полза на майката - Отечество Турция, Мехмед-Фуат Юмеров се добира и до секретна технология за преработка на чугун в Комбината за тежки автомобили "Мадара".


БНТ, Частен случай, 5 юли,  Още за разфасоването на "Агробиохим"

Цеховете за азотна киселина и амониева селитра на държавното предприятие "Агробиохим"-Стара Загора се продават като обособена част. 2-та цеха съдържат метали за 9 милиона лева плюс 100 декара земя за 1 милион лева. Всичко това се продава за 4 и половина милиона лева на международен консорциум, състоящ се от холандската фирма "Йевометъл" и българската "Смарт кемикълс"...Органите на МВР и прокуратурата започнаха бързо и много професионално разследване и намериха начин да атакуват неизгодната за държавата сделка...Проблемът е, че заведеното дело не спира рязането и изнасянето на металите и до приключване на делото, металът ще бъде изнесен, а парите ще изчезнат безследно.


в."168 часа", 4-10 юли,  Царски комсомолци - младите ендесевейци запомниха речта на премиера единствено с нейната емоционалност, не знаят защо са на семинар

Около 150 души от цялата страна са се събрали на национална среща в хотел "Олимп" - Боровец. Колкото и да е странно, по-голямата част от младите царисти не разбират нищо от политика и не могат смислено да обяснят защо точно са дошли в Боровец. Най-вероятно на екскурзия. Пък и природата е наистина красива, както е забелязал и Симеон. "Довечера на купона ще стане голямо шоу", весело подмята отговорникът на столичния район "Оборище" Павел. Дипломираният металург Павел е измислил специална индивидуална програма за вечерта - с родопска кабагайда да впечатли не само по-апетитните активистки, но и царя. Вечерта, родопските мотиви на металурга наистина разнежват аристократичната душа на премиера, който застава в замислена поза.


в."24 часа", 4 юли,  Работници блокират завод

Над 70 души заприщили входа на санданския завод "Струма-С" с автобус и не пускали хора от Агенцията за държавни вземания да опишат машините. Работниците били разгонени от полицията. Заводът има дългове към държавата и трябвало да бъдат продадени 50 машини.


БНТ, 1 юли,  Протести на служители от три врачански предприятия

250 служители на три предприятия във Враца обявиха протестни действия поради принудителен престой. Работниците от ремонтния завод "Вратцата", предприятието за центробежно леене и Химремонтстрой са на площадката на Химко, защото от 10 дни нямат ток. НЕК спря захранването на торовия завод заради дълг от 34 милиона лева. Предприятията нямат никакви дългове към електрическата компания и с нейно съгласие от 1996 година досега са получавали ток чрез мрежата на Химко, защото нямат директна връзка с далекопроводите. НЕК наказва не Химко, който не работи, а трите работещи предприятия с 250 работни места - коментира Цветан Павлов, управител на предприятието за центробежно леене.


в."24 часа", 27 юни,  Крадат корабни винтове във Варна и мръвки в Плевен

Кражба на корабни винтове от варненското поделение 34960 за 86 хил. лв. се разследва от ноември м.г. Корабните винтове се изработват от цветни метали и са изключително скъпи. Все още не е доказано дали те са предадени на вторични суровини или са продадени на черно.


пак там, 26 юни

Струма тече ръждивочервена в Перник от два дни. Заради дългогодишно наслояване на сгурия от ТЕЦ "Република", дерето не поема водата и тя се разливала в двора на фирма "Машиндизайн". Управителят й Атанас Балабанов наредил да се изчисти дерето без разрешение на РИОСВ.


пак там, 25 юни,  Откраднаха капаци на шахти за 95 000 лева

Само през първите 6 месеца на тази година крадците задигнаха 472 капака. Тенденцията е към главоломно увеличение на кражбите. "За 6 месеца се справят като за година. Добра успеваемост", коментираха мрачно от концесионера "Софийска вода". Рекордьори в кражбите са Люлин, Младост, Овча купел и Обеля. Там капаци и решетки се задигат като за световно. След като извадят капаците и скарите, апашите ги предават във фирмите за старо желязо. Една скара за шахта струва 34 лева. Капаците се харчат по около 100 лева бройката. Като старо желязо обаче, цените са други и за "Софийска вода" щетите са големи. От пресцентъра на концесионера апелираха към тези фирми да не изкупуват капаци за шахти. Ще падне някой и ще се пребие, тревожат се от "Софийска вода".


Моменти от GIFA 2003, 16-21 юни, Дюселдорф, Германия
Моменти от GIFA 2003, Дюселдорф, Германия, click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge click to enlarge
Снимките са направени специално за Casting Area от Валери Бонев, Леястом - Сливен.в."Сега", 3 юни,  Задигнаха метали с радиация

Крадци са задигнали съоръжения от неръждаема стомана, ползвани за нуждите на рудник, където се е добивал уран край с. Гарваново, съобщиха от РДВР-Хасково. Откраднатите железарии са част от система за пречистване на радиоактивната руда. Мината край Гарваново е спряна още в началото на 90-те години.


Mediapool.bg, 29 май,  Над 200 души блокираха портала на "Мадара" - Шумен

Над 200 души, които са в принудителен отпуск, блокираха тази сутрин портала на "Мадара" - Шумен и не допуснаха работниците от трите работещи цеха "Мостове", "Леярен" и "Транспортен". Работещите в дружеството не са получавали възнаграждения за април, а старите им вземания са от ноември 2002 г. Поради липса на поръчки, материали и финансови средства, заводът е спрял работа от 16 април. Собственикът на фирмата Валери Симеонов дължи над 1 200 000 лева към РУСО-Шумен. Над 800 000 лева са задълженията на дружеството към НЕК, има и други задължения към кредитори, уточниха протестиращите.


в."Стандарт", 4 април,  Откриха ракия в склад за метали

В сливенското село Калояново служители на Икономическа полиция се натъкнали случайно на 657 бутилки с фалшив бандерол при проверка на пункт за изкупуване на метали, стопанисван от 40-годишния Михаил Алеков.


пак там, 31 март,  "Кремиковци" приключва 2002 година със загуба от 10 милиона лева

"Кремиковци" приключва финансовата 2002 година със загуба от 10 милиона лева, съобщи изпълнителният директор В.Захариев. От пропуснати ползи през декември 2002 г. и януари 2003 г. загубите са близо 16 милиона лева, каза заместник-председателят на Надзорния съвет на дружеството Александър Томов. Той уточни, че в текущ аспект предприятието е печелившо, но е на загуба тъй като изплаща минали задължения. На 20 март с посредничеството на две банки са започнали преговорите с "Марчегалия" за продажба на обособени части от предприятието.


в."Сега", 29 март,  Родопската "манджа" на Хайтови, децата на големия ни писател също са творци

...Докато Елена е приказлива, брат й Александър (роден 1954 г.), който е скулптор, е с по-затворен характер. Подобно на Елена и Сашо е дълбоко и емоционално свързан с Родопите. След като завършва Художествената академия, той работи в Смолян като учител. Преподава скулптура и архитектура. Живее не в квартирата си, която е точно срещу училището, а на 6 километра извън града. Нанася се в 200-годишна плевня, изкърпва я отвън, а вътре си прави стаичка и оджак. Така кара 2 години. След като се връща в София, скулпторът работи на свободна практика. От шест години той е директор на Леярната към Съюза на българските художници и се бори тя да не рухне. По-големият син на Хайтов работи бронз, камък, дърво и пластика. Има много награди за скулптура, наши и международни, но не обича да говори за тях. В двора на ателието си в Панчарево Александър е приютил 16 котки и три кучета, за които се грижи безрезервно.


От интервюто на Елена Владова с кинорежисьора Андрей Слабаков, 28 март

- Разкажете нещо за новият Ви филм? Все пак това е поводът, който Ви доведе във Варна.
- Това ще е голям документален филм, посветен на баща ми...Във Варна, където е живял 7-8 години, е бил леяр, делововодител, артист и прочие...В момента се мъча да намеря леярите, с които баща ми е работил в завод “Метал” в периода 1950-52 година...


в."24 часа", 27 март,  Започва частичен ремонт на лъва без опашка

Силиконов калъп беше изваден вчера от опашката на единия от лъвовете на Лъвов мост. Взимат се мерките от едната фигура, за да се направи отливка от бронз на липсващата опашка на другата фигура в съседство. В зората на демокрацията злосторници отмъкват опашката за скрап.


в."Сега", 17 март,  АП изтъргува леярски цех на "ВМЗ-Сопот"

Търговското дружество "Ерато тримекс" спечели на търг цеха за леене под налягане в село Дъбене, обособена част от "ВМЗ-Сопот", съобщиха от АП. Без конкуренти купувачът е спазарил обекта за 750 хил. лв.


в."Виж", 12 март

Неизвестни откраднаха 750 м от далекопровод между пловдивските села Труд и Граф Игнатиево. Според Енергоразпределение-Пловдив извършителите са действали професионално и вероятно са разполагали със съответните съоръжения. От там казаха, че щетите от кражбите на кабели далеч надхвърлят стойността на проводника.


Чирпански криминални новини, 6 март

Днес, около 13.30 ч. в Чирпан полицейски екип на РПУ и СОД – Чирпан е задържал по сигнал на граждани лицата: Катя Р. (33 г.), Роза А. (23 г.), Ганчо К. (52 г.) и 15-годишен младеж, всички от Чирпан. Същите са заловени в момент на превозване на релси и платки, откраднати от "Бъдещност" АД – Чирпан. При проведените допълнителни оперативно-издирвателни мероприятия се установи, че задържаните в съучастие с Ангел Я. (42 г.), Михаил А. (47 г.), Гено С. (37 г.), Стефан П. (37 г.) и двама непълнолетни (момче и момиче) са извършили кражба на релси и детайли от открита площадка към леярски цех на "Бъдещност" АД. По случая работи РПУ - Чирпан.


Информационен бюлетин на РДВР-Враца, 8 февруари

За времето от 20.01.2003 г. до 08.02.2003г. в гр.Враца неизвестно лице е проникнало в сърцево помещение на леярен цех при "Мито Орозов - АД" гр. Враца, откъдето е извършило кражба на 10 бр. сърцеви кутии на обща стойност около 2000 лв.


Информационен бюлетин на РДВР-Бургас, 31 януари

Взломна кражба на бронзови отливки от склад в кв.Победа разкри Първо РПУ-Бургас. Извършителите - Стефан С. - 18 г., Сергей А. - 24 г. и А.Т. 16 г. от същия квартал са проникнали в склада след направа на отвор в тухлена стена. Металът е предаден на нелицензиран пункт за изкупуване на метали в квартала със собственик 32 г. Мишо Щ. По случая са заведени преписки срещу извършителите и собственика на пункта.


БНТ новини, 24 януари,  Нелегална леярна разкриха в Хасково

Нелегална леярна във вилна зона в Хасково откриха при акция полицаи от местното РПУ. Намерени са около четири тона капаци и решетки, откраднати от уличната канализация. Собственикът, 68-годишният Г.Стойчев е леяр по професия. Преди шест месеца оборудва леярна до вилата си в зона "Каменец". Наема работници и започва да приема поръчки от частни производители на печки, бойлери с дърва, турбини за мелници и др. Г.Стойчев е задържан.


2009      2008       2007      2006      2005      2004      2003      2002      2001      2000