МЕТАЛО-ЛЕЯРСКИ ИСТОРИИ


От пресата, електронните медии и собствена информация


2009      2008       2007      2006      2005      2004      2003      2002      2001      2000


Информационен бюлетин на РДВР-Велико Търново, 12 декември
На 11 декември, около 13,10 ч. възниква пожар в работилница към леярски цех в П.Тръмбеш. Причина – самозапалване на омаслени конци в близост до печка за твърдо гориво. Унищожени – ел.дрелка и шкафчета. Пожарът е ликвидиран от РСПАБ - П.Тръмбеш.


в."Стандарт", 11 декември,  Ченгета с кучета спряха стачка на металурзи

Полицаи с шлемове и кучета застанаха вчера на подстъпите към жп линията при гара Елисейна и не допуснаха металурзите да легнат на релсите. Стачниците от металургичното предприятие "Елисейна" се преместиха на шосето по Искърското дефиле и при минус 12 градуса направиха 3-часов митинг. От октомври миналата година заводът не работи и има натрупани над 20 милиона лева дългове.


в."Нощен Труд", 12-13 ноември
Борислав Димитров се нагълта с токсичен газ в доменния цех на "Кремиковци". След намесата на лекарите от токсикологията на "Пирогов", опасност за живота му няма.


в."Новинар", 7 ноември,  След като кара влак, Симеон стана и металург

Само два дни след като слезе сред народа в Кърджали, премиерът Симеон Сакскобургготски реши да уважи и празника на металурга, като лично отиде да открие обновената Първа доменна пещ в комбинат "Кремиковци". Това стана точно 39 г. след пускането на Първа доменна от Тодор Живков. По време на откриването, районът около пещта беше отцепен, забелязваха се и хора с полицейски кучета. Премиерът и свитата му отидоха до пещта с автобус. Симеон се качи на трибуната и натисна специално подготвения бутон. Доменната пещ светна като коледна елха и забоботи. Изведнъж премиерът прояви неочакван интерес към пещта и тръгна към нея за ужас на охраната. Наложи се шефовете на "Кремиковци" да го съпроводят и да му покажат Литейния двор и машинната зала. Прехвърчаше сняг. В построената специално за откриването шатра коктейлът беше започнал. Когато там дойде и премиерът, беше поднесена торта с формата на Първа доменна. С нож Симеон наряза "пещта" и купонът започна. В него не участваха металурзи.


в."24 часа", 3 ноември,  Чипровци лежи върху 3000 тона самородно злато

Бившият главен геолог на мини "Чипровци" инж.Павлов е категоричен, че най-малко 3000 т самородно злато лежат под земята между Чипровци и с.Говежда. От 16 години със сигурност зная за една златна жила, но около нея трябва да има и други, обяснява инж.Павлов. Разработването на находището би донесло печалби от порядъка на 30 млрд.долара, казва още бившият геолог.


пак там, 28 октомври
Отвратително срамна цена се постигна за телекома, заяви депутатът от левицата Петър Мутафчиев (бивш шеф на първомайската леярна/завод за калодки, бел. на C-A)...Само ако продадем медните кабели на БТК за скрап, ще вземем $ 150 млн., казва Георги Бочев от КНСБ...


пак там, 25 октомври
Бившият шеф на шуменското военно училище ген.-майор Иван Динев ще отговаря за връзките с медиите и инвеститорите в алуминиевия завод "Алкомет".


в."Труд", 25 октомври
Недобре работещ филтър на пещта на стоманодобивния цех в "Кремиковци" е причинил оранжевия облак дим над квартал "Ботунец" и Гара Яна в сряда сутринта. Според еколозите, комбинатът излъчил емисия от железен прах и вредни съединения, които не могат да се измерят. От "Кремиковци" заявиха, че филтрите им работели.


в."Стандарт", 23 октомври,  Двама ранени при взрив в леярна

Двама работници пострадаха при взрив на пещ в леярната на ЗММ. Инцидентът станал към 13 ч. вчера. Димитър Дацов хвърлял метални отпадъци в пещта, когато последвал взрив. От експлозията лицето на Дацов е обгоряло, а стоящият до него Роберт Станимиров е получил рани на главата. Според полицията става въпрос за трудова злополука. Това е втори взрив в ЗММ за десет месеца. На 21 декември 2001г. избухна леярната пещ в завода. От експлозията на място бяха убити 71-годишният Йордан Йорданов и 51-годишният Орлин Енев. Други двама техни колеги бяха ранени тежко.


в."24 часа", 10 октомври,  Европа яхна бика в градинката "Такев"

Бронзовата скулптура "Похищението на Европа" вчера беше монтирана върху новата чешма в градинката на ул.Солунска, София. На въпрос на журналистката А.Попова "Лесно ли я направихте?", авторът Георги Чапкънов отговори "Колкото хора помагаха, толкова се намериха и да пречат".


Информационен бюлетин на МВР, 10 октомври
На 05.10.2002 около 12.30 ч. в гр. Дебелец в момент на кражба на метални отливки от двора на "Унимаш" АД от охраната на завода са задържани лицата: 32 г. Величко Г. от гр. Дебелец и 26 г. Йордан С. от гр. Дебелец.


в."Сега", 7 октомври, автор Екатерина Терзиева,  Издигат бившия съпруг на Стефка Костадинова за кмет на Пловдив?

Николай Петров, бивш съпруг и треньор на лекоатлетката Стефка Костадинова ще бъде издигнат за кандидат-кмет на Пловдив от Демократическата партия, съобщи пред "Сега" областният лидер на партията Христо Марков. Бившият съпруг на олимпийската ни шампионка е собственик на завода за стоманолеене в с. Шишманци.


в."24 часа", 7 октомври,  4-ма ранени при престрелка в завод

Гард на фирма "Ипон" бе ранен при престрелка в металургичното предприятие "Промет" АД в Дебелт. При инцидента са пострадали още поне трима души, казаха от завода. Според една от версиите извършителите са свързани със старото ръководство на "Промет", което бе отстранено през август.


X Национална научно-техническа конференция по металолеене (с международно участие), 3-4 октомври, Ловеч.

кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване


Ботевградски вести, 3-9 септември
"Гледката е отчайваща" - това бе лаконичният коментар на зам. министъра на икономиката Калоян Нинов, който на 30 август за първи път посети "Чавдар". От години автобусостроителния завод е подложен на системни и организирани кражби. Докато К. Нинов и придружаващите го разглеждаха един от цеховете, охраната съобщи, че в съседния тълпа роми чупят и изнасят метали. Чиста случайност бе, че двете групи не се сблъскаха на площадката.


Сайт на БСП, 2 септември,  Спиране на сделки по бърза процедура искат социалисти

По бързата процедура да се разтрогват приватизационни сделки, при които купувачът не е изпълнил договорените задължения, предлагат социалисти от Добрич. Държавата да национализира и предаде на общините съсипаните предприятия. Те може да ги превърнат в лостове за привличане на инвестиции, защото сега инвеститорите се отказват, щом видят съсипията. Като драстични примери се посочват машиностроителните фирми Металагро, където работел само старият завод, и Маяк с разграбени от роми панели на новите леярни.


Mediapool.bg, 26 август
Софийската фирма "Ел Ем импекс" наема за три години основното производство на металургичния завод "Елисейна" ЕАД. Освен това, Агенцията за приватизация е обявила за продажба цеховете "Центромет" и "Автобаза", стадиона и хотелите.


в."Сега", 31 юли,  Доставките на скрап спират заради кражби?

Има опасност да се спрат вътрешните доставки на скрап, ако много спешно не се реши проблемът със зачестилите напоследък кражби, обавиха вчера от Българската асоциация на търговците на метали и Българска браншова камара "Феникс ресурс". Те отчитат, че само за 25 дни от началото на месеца са откраднати 350 т за над 52 000 лв. Най-често кражби ставали при транспортирането на суровината с жп вагони до "Стомана индъстри" в Перник. Двете организации настояват за незабавна намеса на всички компетентни държавни органи и ведомства.


в."Дневник", 26 юли,  Кремиковци вдига изкупните цени на скрапа

МК "Кремиковци" обяви, че повишава с над 10% изкупните цени на скрапа. Увеличението ще позволи да се повишат покупките предимно на висококачествен скрап.


в."Сега", 4 юли,  Разследват още сделки, свързани с "Капитал"

Полицията в Кърджали заедно с прокуратурата и Бюрото за финансово разузнаване проверява произхода на парите, с които са купени "Бентонит" и ОЦК. Под лупа се гледа и дали при продажбата са спазени законът за приватизацията и Търговският закон. Двете предприятия са продадени в периода 1998-1999 г. Купувачи са РМД-та в съдружие с частни фирми. При "Бентонит" участва "Катекс"- Казанлък, а при ОЦК - "Кърджали инвест", което също е свързано с "Катекс". И двете сделки са финансирани от БРИБ (сега СИБанк). През 1998-1999 г. БРИБ се управлява от фирми на кръга "Капитал", който участва в ръководството на "Бентонит" и ОЦК.


пак там, 22 юни,  Първанов връчва награди на джаззвезда и актьор депутат

Президентът Георги Първанов връчва днес награди на джазпевицата Йълдъз Ибрахимова и на актьора депутат Стефан Данаилов в Тракийския царски дворец в древния град Перперикон край Кърджали. Наградите представляват сребърна отливка от оригинален пръстен-печат, открит от иманяри преди година в района на Перперикон и после откупен от археолозите. Оригиналът е от черен бронз и е принадлежал на египетския владетел Птолемей II Филаделф. Долната част на пръстена награда е от
14-каратово злато.


Ямболски вестник, 31 май,  Проекти за работа

Три амбициозни проекта за отваряне на работни места и привличане, поне на част от предвидените за страната 18 милиона лева за инвестиции са подготвили в "Сила" АД. Става дума за производство в леярния цех на алуминиеви детайли (200 хиляди лева и 15 работни места), и усвояване производството за накрайници на тръби (150 хиляди лв. и 20 нови работни места).


в."Сега", 20 май
55-годишният Никола, който наскоро се регистрира в бюро "Сердика", отдавна не може да си намери сам препитание. Той е безработен вече 10 години, преди това е бил леяр. Междувременно е изкарвал по някой лев, като е гледал кравите на един приятел, но кравите измрели и Никола се оказал без никакво препитание. Силно се надява, че в бюрото ще му помогнат.


в."24 часа", 10 май,  Искат съд за търговци-менте

Да се дават на съд нелегалните фирми за изкупуване на скрап, искат от Асоциацията на търговците на метали. Ивана Радомирова, шеф на Асоциацията, коментира, че нелицензираните фирми работят абсолютно безметежно. Те винаги се намират близо до лицензираните, за да крадат част от клиентелата им, като задължително са в комбина с нелегална леярна.


в."Сега", 11 април,  Срив в промишлеността и вътрешната търговия

Износът на промишлена продукция се е свил със 17,9% през януари и февруари спрямо същия период на миналата година. Най-драстично са паднали поръчките от чужбина за предприятията за леене на метали и в добива на руди. Това обяви Националният статистически институт (НСИ). Продажбите на промишлена продукция за вътрешния пазар са намалели с 3,5% за първите два месеца спрямо същото време на 2001 г. Най-чувствителен е спадът в производството на тютюневи изделия - с 40%, и в леенето на метали - 44%.


в."24 часа", 9 април,  "Кремиковци" настоява за защитни мита при вноса на метали

За защитни мита срещу дъмпингов внос на метали от Украйна настоява "Кремиковци". В металургичния комбинат започна доизграждането на комплекса за непрекъснато разливане на стоманата, по договор с "Фьост Алпине Индустрианлагенбау" за 33 млн. лева. Недоволни сме от многото неистини, казани в парламента, както и от редица пунктове по приватизационния договор, които държавата не изпълнява, казва шефът на дружеството Валентин Захариев. На въпроса дали "Кремиковци" се източва от офшорки той отговори, че не може да коментира неистини.


пак там, 9 март,  Протести

Протести срещу спрения ток на "Радомир метали" и "Тежко машиностроене" ще се проведат от 12 до 14 Март в София. Това заявяват синдикатите към заводите в молба до кмета на София.


в."Кеш", 8-14 март
Стефан Кирилов Въжаров - убиецът на Иво Карамански, държи по-голямата част от дяловете на приватизираната общинска фирма "16 партизани", преименувана в "Метус" ООД. Фирмата е специализирана в производство на машини за нестандартно оборудване, черни и цветни метали, месингов обков на мебели и изработка на трафопостове, чугунени камини и печки. През пролетта на 1998 г. в полицията е регистрирана жалба срещу него от управителя на "Метус" ООД Георги Благоев за отвличане и насилствено прехвърляне на дялове на името на Въжаров. Преписката е прекратена поради липса на доказателства.


в."24 часа", 4 март,  Руснаци взеха завод за помпи

"Росгидромаш" е купила 77% от "Випом" - Видин. Досега контролният пакет акции беше собственост на "Труд и капитал холдинг" и РМД. Държавата има 12%.


пак там, 12 януари,  Засекретено делото за продажбата на "Каолин"

Забранено ми е да коментирам, заявява шефката на окръжната следствена служба в Разград Милка Обретенчева, по повод проверката по приватизационната сделка за "Каолин" АД - Сеново. Целият съвет на директорите на "Каолин" е обвиняем, че в нарушение на Търговския закон и без разрешението на АП е увеличил капитала на предприятието. Сред тях е и Иво Прокопиев, издател на вестниците "Капитал" и "Дневник". Повдигнатото срещу мен обвинение е абсолютно несъстоятелно, заяви Иво Прокопиев. Повод за тези действия е била независимата политика на двата вестника. Депутатът от ОДС Н.Николов твърди, че колегите му Варадинова и Влахов от НДСВ са предизвикали проверките и смята, че атаките срещу сделката за "Каолин" са политически.


2009      2008       2007      2006      2005      2004      2003      2002      2001      2000