МЕТАЛО-ЛЕЯРСКИ ИСТОРИИ


От пресата и електронните медии:


2009      2008       2007      2006        2005      2004      2003      2002      2001      2000


в."24 часа", 8 декември,  Депутатът Кирил Милчев заплашва зам.-министъра

Депутатът заплашва зам.-министъра на земеделието Нихат Кабил, че част от НДСВ ще му поиска оставката, ако продължи да кадрува в карловското предприятие "Електростомана". НДСВ-депутатите поискали от Кабил да назначи Т.Аврамов за шеф на завода, а Кабил назначил "дясната ръка" на уволнения шеф Спасов. Кабил кадрувал в качеството си на шеф на директорския борд на "Електростомана".


електронно издание "Сливенски новини", 7-13 декември,  Буря потроши частна фабрика

Сливенският вятър "Бора" отново напомни за себе си, като вилня три дни. По Асеновското дефиле, откъдето обикновено нахлува, той беше ураганен и извади от строя завода за леене на чугун "Булхим" ООД. Повече от 24 часа там нямаше електричество поради скъсани електропроводи, ламаринените покриви бяха отнесени, счупени бяха над 400 кв. м. стъкла, падна и бетонната ограда на предприятието. Тепърва щетите от бурята, ще се изчисляват от специалистите.


в."24 часа", 4 декември,  Обучават бивши леяри за готвачи

Преквалифицират бивши работници на Кремиковци по проект "Придобиване на нови умения и разкриване на нови работни места за съкратени от стоманодобивната промишленоост". Обучението предвижда курсове за мъже по строителство и курсове за жени по готварство.


пак там, 19 октомври,  Задигнаха два тона алуминий

Банда разбойници нахлули в двора на фирма АМЦ "Метал" - с.Петърч и задигнали два тона алуминиева сплав на блок и отливки. След кратко, но ефективно справяне с охраната, грабителите натоварили метала във фирмения бус на предприятието и изчезнали.


пак там, 5 октомври,  Гаражни леярни правят камбани

Нелегални производство на църковни камбани се вихри напоследък в София. С тази работа се захванаха много нелицензирани "гаражни" леярни, където самозвани майстори отливат камбани на нереално ниски цени и с лошо качество, твърди Христо Латинов, шеф на Синодалната свещоливница и производствения комплекс към нея в Илиянци. Църковните настоятелства, "опарили се" от евтината продукция на нелицензирани леярни, отиват в Илиянци, където майсторите поправят или отливат наново камбаните-ментета.


пак там, 9 август, от интервюто на жълтия активист В.Каролев пред радио "Свободна Европа"
Не може да си работил в Института по металолеене и да си добър експерт в приватизацията...


в."Сега", 4 август,  Кой кой е в НДСВ:

Руси Вичов Механджиев, роден на 12.5.1949 г. във Враца. От 1972 до 1995 г. работи в Института по металолеене и леярска техника. От 1995 г. работи в Столична община - район "Красна поляна", като началник-отдел.


Информационно съобщение РДВР-Сливен, 17 юли
Между 17:00 ч. на 13 юли и 08:00 ч. на 16 юли 2001 година в град Сливен, в двора на ЗММ - Сливен, Н. И. след като направил отвор в покрива на склад за съхранение на цветни метали е извършил кражба на медни, месингови и алуминиеви тръби на стойност около 300 лева.


Из творбата на Георги Календеров, Изконсумиране на утринния копнеж, Издателство LiterNet, 30 април
...Неистово мижах и те желаех - мелба, която трябва да се яде бавно, за да не се настива и да се оценяват по достойнство заложените в нея плодове: утринният лъжовен, но мъжествен копнеж, усмивката ти, заслушана в нежното трептене на утробата и досадата, настъпваща в момента на удовлетворяване на желанието. Обаче аз те исках бавно, консумирах те в процеса на желаене - както преди ненаситно желаех да стана сладоледаджия, космонавт, леяр, да минавам през стените (на Дамската баня), вълшебник, който казва на завесите "Пламнете", преди да пламнат. Днес вече не мечтая за подобни глупости, намечтах се...


в."Труд", 29 март
Турският бизнесмен Р.Алтун е бил убит при свада със сънародници. Убитият чужденец е собственик на 27% от леярния завод "АРМ" ООД в село Яворец, Габровско и бивш негов изпълнителен директор. След приватизирането му през 1999 г. заводът не работи и в него са останали само няколко души - обслужващ персонал и охрана.


"Градски вестник" - Перник, 26 март, автор П.Милотинов   КНСБ ще вика прокурор в "Солидус"

Намеса на прокуратурата в "Солидус" ще поиска до края на тази седмица КНСБ - съобщи изпълнителният секретар на синдиката Валентин Никифоров. Дружеството е във финансова криза и умишлено се води към фалит, твърди той. Синдикатът ще настоява и за разваляне на приватизационната сделка. 480 000 лева дължи леярският завод за заплати и осигуровки на персонала. Работниците взимат само аванси от края на 1998 година, твърдят от КНСБ. След проверка от НОИ е започнало принудително събиране на дълговете. Вече трета година ръководството на дружеството осигурявало само частични поръчки за производството. Персоналът бил намален от 116 на около 40 души, въпреки ангажиментите в приватизационния договор за запазване на работните места, алармираха от синдиката.


в."Сега", 23 март,  Еврокомисар, сравнен с крал Лир в циганската махала във Видин

По сценарий Ферхойген бе посрещнат в махалата с думите: "Вие сте за нас като крал Лир, който идва в низините при хората, които са стояли винаги настрана от аристокрацията, цивилизацията и обществото на цял свят". След това групата се отправи към училището, където чакаха лидери на ромски организации. По пътя мъжете настояха да бъде отворена отново леярната в квартала и да се осигури пазар за изделията й.


Железопътен транспорт - Издание на БДЖ, февруари,  Софийският трамвай на 100 години, автор д-р Асен Стоянов

През 1927 г., когато трамваите минават изцяло под ръководството на столичната община, е организирана и обзаведена трамвайна работилница в депо "Мария Луиза". За тази цел то е разширено, а към работилницата са създадени специални отделения: инструментално, шлосерно-стругарно, монтьорско, ковашко, бобинажно, бояджийско, тенекеджийско, сарашко, леярно, стрелково и др. През 1931 г. е доставена и инсталирана в леярната първата в страната електродъгова пещ за топене на стомана.


Кирил Кадийски - Нови сонети, Париж, октомври-декември 2000, електронно издание Литературен форум, 23-30 януари

Смрачава се. И мракът като страх расте.
Сред хълмите се гърчи и блещука люспестата магистрала -
като че Господ, в залисията, изпуснал е метала
от своята леярна и не може вече да го спре. Или не ще...


2009      2008       2007      2006        2005      2004      2003      2002      2001      2000