МЕТАЛО-ЛЕЯРСКИ ИСТОРИИ


От пресата и електронните медии


2009      2008       2007      2006      2005      2004      2003      2002      2001      2000


в."Сега", 20 декември,  Всички леярни с лиценз

Леярните минават от разрешителен на лицензионен режим според готвените промени в наредбата за търговия с цветни метали, съобщи вчера зам.-министърът на икономиката Любов Панайотова. Промяната се въвежда заради зачестилите кражби на цветни метали и ще влезе в сила в първите дни на 2001 г. Около 200 са лицензираните фирми за търговия с отпадъци. В тях не влизат леярните, които претопяват скрап. Действащи в момента са 100 малки и големи леярни, в които се предвижда засилен контрол.


от коментара на Петко Бочаров пред радио "Свободна Европа", 29 ноември
Днес в. "Труд" съобщава, че в Пирин планина са били отмъкнати металния парапет и стоманеното въже под "Кончето". Само си помислете: отмъкнати са 200-метров парапет и 100 метра стоманено въже от височина над 2800 метра. Изчислено е, че продадени като метал ще донесат на крадеца между 120 и 150 лева. Възстановяването на парапета и въжето обаче ще струва хиляди...Неотдавна столичната община постави по най-престижната търговска улица в София - "Витошка" - метални колонки против паркиране по тротоарите. Тръгнете сега от "Патриарх Евтими" по посока "Света Неделя" и гледайте тротоарите от ляво и дясно. Стотици колонки са срязяни до дъно. Може ли това да се извърши нощно време и хората да не чуят? Абсурд. През деня пък е още по-голям абсурд. Кога и как тогава са рязани колонките? С какво са били извозени? Нима по централна софийска улица няма кьорав полицай през нощта? Не е ли това уникум! Че цигани и разни други айдуци отмъкват от улиците дори на София решетки или бюстове на възрожденци се знае отдавна, но не им ли помага някой с възможности?


в."Сега", 23 ноември
Отвратен, финансовият министър Муравей Радев лично хвърля пакетче хероин в доменната пещ в "Кремиковци", а вътрешният му колега Емануил Йорданов строго надзирава изгарянето на 610 кила дрога.


пак там, 16 октомври,  Скулпторът Чапкънов показа на приятеля си Радичков 8-метровата статуя на Св. София

Йордан Радичков и семейството му, съпругата на Чапкънов и фоторепортерът на "Сега" бяха първите хора, видели вече сглобената статуя. В момента тя е в леярната на Съюза на българските художници в Илиянци. Там се пази и паметника на Ленин, демонтиран от бившия площад "Ленин", сега "Св. Неделя". На неговото място ще се издига Света София. Статуята ще бъде лята елемент по елемент - от петите до кръста ще е от бронз, а от кръста до шията - от патинирана мед. Лицето ще бъде покрито със златен варак.


сайт на МВР, 4 септември
Искаме да изразим нашата благодарност и възхищение от професионалните действия на вашите служители, пише на министър Йорданов управителят на фирма ВИР-90 г-н В. Йорданов. Повод за писмото е бързата работа на криминалисти от Пето РПУ по разкриване на грабеж на касиерката на фирмата и задържане на извършителите. Такива служители трябва да бъдат поощрявани за благородната си и полезна за обществото дейност, завършва писмото си г-н Йорданов.


Информационен седмичник Екип - Свиленград, 2 август
На последната сесия градоначалникът Хр.Минков няколко пъти повтори, че в общинска гарсониера ще бъде настанен бъдещ учител по английски в СПТУ-то. Вярно е, че повечето от бившите колеги от БИАС на градоначалника са завършили точно СПТУ-то и имат специалности "стругар", "шофьор" или "леяр", но още преди няколко години ръководствата на училището и общината решиха, че достатъчно отличници в живота носят диплома от СПТУ-то, та въпросното учебно заведение бе преобразувано в Техникум по селско стопанство и икономика. И още е техникум, въпреки че с редица "управленчески" ходове се прави всичко възможно да го върнат на ниво СПТУ.


"Градски вестник" - Перник, 26 юли, автор Ж.Иванова   Стоманолеяри вегетират с 30-40 лева месечно

30-40 лева месечно възнаграждение под формата на аванс получава персоналът на "Солидус". Тази практика се прилага още от декември 1998 г., информираха работещи в дружеството. От началото на тази година от стоманолеярния завод са съкратени около 20 човека. Цифрата на персонала на този етап е сведена до 62-ма души. Според приватизационния договор мениджърският екип се е ангажирал през 2000 г. да осигури работа и разбира се достойно възнаграждение (!) на 116 човека. През последните години стоманолеярният завод е натрупал огромни задължения освен към персонала и към доставчици, данъци и осигуровки, информираха осведомени. Фирмата трябва в съкратени срокове да погаси част дълга си, за да получи благословията на Надзорния съвет на НОИ за разсрочено плащане на натрупаните осигуровки. В противен случай, "Солидус" ще се окаже в ръцете на съдия-изпълнител или на Агенцията за принудително събиране на вземанията. Многократните опити да се открие за коментар управителката на "Солидус" инж. Здравка Манолова удариха на камък. Опитите за телефонна връзка свършваха до секретарката. По нейните думи г-жа Манолова или е много заета с делови срещи или е в някоя от многобройните си командировки, които продължават по седмица. Достъпът до територията на дружеството също е невъзможен, защото бдителната охрана не пуска никой без картбланша на шефката.


Информационен седмичник Екип - Свиленград, 20 юли,
На последното заседание общинарите от Любимец решиха паметникът, който се намира пред незавършената административна сграда в центъра на града да бъде демонтиран и продаден под формата на скрап. Мотивите за това решение са, че едва ли административният комплекс ще бъде завършен в обозримо бъдеще. Междувременно едната ръка на паметника, който е от бронз, вече е строшена и вероятно дадена за вторични суровини. Затова по-добре било бронзовата отливка да се продаде и с парите да се изработи паметен знак за пътя на Апостола на Свободата през нашия край.


Списък на информационните видеофилми за професии, разпространени в бюрата по труда към 30 юни
..."Акушерка", "Заварчик", "Леяр-формовчик", "Логопед", "Манекен", "Масажист", "Машинен инженер", "Медицинска сестра", "Оператор на металургична пещ", "Паркетчия", "Сладкар", "Тенекеджия", "Техник-пивовар", "Моден дизайнер"...


Интернет издание Медицина и Здраве, неизв. дата
Ракът на ларинкса (гръкляна) се среща по-често при мъжете: 97%. Връзката му с тютюнопушенето е безспорна, но рискова група са работещите в условия на вредни изпарения: работници в химическата промишленост, в асфалтови бази, леяри и шофьори.


Кандидат-студентска кампания 2000 г. в ХТМУ, списък на специалностите
Завършилите специализацията "Металолеене" придобиват професионална квалификация леяр и стават членове на леярската гилдия, която е на почит в напредналите в техническо отношение страни. Леярите придобиват знания и усвояват умения по теория на леярските процеси, технология на леярската форма, леярски сплави, специални методи на леене, машини и съоръжения в леярството и проектиране на леярна...


Информационен бюлетин на МВР, 18 май
Криминално проявеният Атанас Т. (26 г.), Пламен Д. (23 г.) и 64-годишният Ради Р. задигнали от ремонтна работилница универсален струг и две шасита за мотокари. Те предали струга за скрап във фирма "Феникс Гарант" в Бургас, а шаситата в пункт на ЕТ "Красимир Киров" на гара Сарафово. Нанесените щети са за около 7 хиляди лева. Преди дни в землището на село Рудник Атанас и Пламен заедно със съучастникът си Иван С. (23 г.) нарязали металната конструкция на новостроящ се ретранслатор за програмите на БНТ и го предали за старо желязо отново в пункта на гара Сарафово. Работата по случаите продължава.


News.bg, 24 февруари,  Откраднати са камбани с голяма историческа стойност от село Брестовица

Пет камбани с изключителна историческа стойност са били откраднати от църквата "Св. Йоан Рилски" в русенското село Брестовица. Историческите сведения сочат, че камбаните са изработени с едновременното леене на буквите от надписите и са били богато украсени с митични сцени. Върху най-голямата камбана е бил изобразен руският император Александър II
в бойни доспехи. Уникалните камбани са били подарени на църквата от ярославския търговец Оловян Миков в чест на посещението на престолонаследника Александър Александрович в русенското село.


Информационен бюлетин на МВР, 24 януари
Петима неизвестни маскирани мъже са ограбили складове за цветни метали в с.Кърлиево, Пирдопско. Нападателите завързали 65-годишния пазач и откраднали 1200 алуминиеви блокчета, 3000 кг феросплави, водна помпа. Плячката възлиза на стойност около 6000 лв. Криминалисти от РПУ и РДВР-София работят по случая.


Марица днес, 20 януари,  Искра запали стара леярна на Брезовско шосе

Огнена стихия се разрази в 13.01 часа в промишлено хале на ул. "Брезовско шосе". 8 пожарни коли с 30 бойци моментално пристигнали на мястото на пожара. Огънят бил потушен за час и половина. Складът за метали е собственост на "Завод за дървообработващи машини и линии" ООД. Предприятието го дало под наем на фирма "Ладимекс". Прехвръкнала искра, докато двама работници от фирмата режели метал за скрап. Тя подпалила гумена транспортна лента. Пламъците обхванали панелните стени много бързо, понеже между тях имало леснозапалими стиропорни плоскости.


Из Биографията на Гоце Делчев от Пейо Яворов, публикация 2000 г.
...Още щом стъпва в България като представител на революционното съзаклятие, прямодушния Гоце влазя в споразумение с арменски революционери, от които иска да му препоръчат някой майстор леяр на ръчни бомби и на разни видове инструменти за разрушително-пакостна работа. Искания майстор се намира и денонощно бълнуваната "фабрика" се урежда. В края на пролетта, 97-а година в пазвата на Осоговските планини между вехтите саблерски колиби пониква и новата сграда на една твърде бърже импровизирана желязолеярница. Дрипави и бледни човешки фигури се мяркат в нея и около нея. Мрачни и съсредоточени, тия хора свещенодействуват. Един по един чугунените шарове се търкалят към общия куп, напътствувани с енергична благословия за султан и паши. Гоце работи в леярницата заедно с другите и повече от всички. Трудът е ужасен, средствата недостатъчни, мизерията нетърпима. Но Гоцевия пример ободрява, насърчава и умилява...


Част от стихотворение на Христо Фотев, бидейки ученик в Заводско училище - Бургас, неизв. дата

Другарю, днес родината зове! Заводът чака твоите ръце!
Другарю, знай: какъвто и да станеш ти, стругар, леяр, ковач, монтьор,
където, вярвай, и да си, не ще се спреш
и в новия, гигантския строеж ти всичко, всичко ще дадеш!


2009      2008       2007      2006      2005      2004      2003      2002      2001      2000