Сакура - символът на Япония

доц. д-р инж. Цанка Дикова, Медицински университет - Варна


21 март - ден на пролетта и национален празник в Япония. И както казва моята руска приятелка Елена: "Японците са удивителен народ - работят много и самоотвержено, живеят на тясно, повечето от тях и небогато, хранят се без особени гастрономически претенции, а умеят да почиват".

На този ден всички излизат по паркове, посещават храмове и туристически забележителности, устройват пикници сред природата. Това е сезонът на цъфтеж на сливите и вишните. Сакура (вишна) е свещена за Япония. Цветът на вишната е символ на живота, на неговата красота и преходност. Не случайно на стената на един храм в Киото има надпис: "Осъзнайте значимостта на раждането и се наслаждавайте на живота". Има специални паркове със сливови и вишневи дървета, които цъфтят по различно време в различен цвят - от бяло и розово до ярко червено. По телевизията редовно информират за най-подходящите места за посещение. Когато вървиш по централната улица на града или влизаш в някой храм или крепост, непременно минаваш под тунел от вишни с нежни цветове. Пред всеки дом и във всяко учебно заведение задължително има поне едно дръвче - сакура е символ не само на живота, а и на образованието.

Както всичко в Япония е свързано със символи, така и думата Токай, съставена от два йероглифа, означава източен океан. Наименованието на университет Токай изразява вярата, че студентите ще придобият някои от качествата на океана: широк поглед към света, откровеност и всеобхватност на мисълта и силен характер. Неговото начало е поставено от д-р Шигейоши Мацумае със създаването на частното училище Bosei-gakujuku school през 1936 г. Сега университет Токай се състои основно от 5 кампуса в различни райони на Япония и в него се обучават студенти по повече от 30 специалности. В Шонан кампус са разположени факултетите по естествени науки, спорт, филологии, инженерни науки.

В Япония началото на учебната година е свързано с началото на зараждащия се живот през пролетта. Тя започва в първите дни на април. А в края на март на специална церемония се раздават дипломите на завършилите студенти. Всичко е много празнично и тържествено. Красотата и екзотиката се дължи най-вече на девойките, облечени в кимона. Просто не ми стигат думи и фантазия да предам радостта, младостта, усмивките, разнообразието от багри и форми и леещата се музика в този слънчев ден. Церемонията се проведе в най-голямата спортна зала на университета. Започна точно в 11 часа с химна на университет Токай, изпълнен от хор и симфоничен оркестър. Цялата зала стана на крака и запя. За гостите, предимно родители, и тези, които не знаят текста, към програмата беше осигурена специална брошура. След приветствията, ректорът раздаде медали и грамоти на отличниците и церемонията завърши с химна на Япония, изпълнен от всички присъстващи. Тържеството продължи по факултети и катедри, но за да стигнат до тук студентите е трябвало доста да се потрудят през целия период на обучение.

Февруари е най-натоварен - месец на дипломни защити. И тук, както и в България, нещата се оставят за последните две седмици. Всички дипломанти подготвят медийна презентация и поне по една статия - бакалаврите във вид на постер, а магистрите - на устен доклад. При обучението тук е много важно студентите да могат да представят своята работа по възможно най-добрия начин, защото това ще им помогне в бъдеще. На това се набляга и преди защитите - поне един ден се правят репетиции на презентациите. Освен това много се държи да се спази определеното време за представяне - 10 min за бакалаври и 15 min за магистри. В деня на защитата то се засича с хронометър и се подава звуков сигнал. Задават се не повече от 2-3 въпроса и всичко протича при много строг ред по предварително обявен график.

По мои наблюдения, системата на обучение в Япония е по-различна от нашата. Към катедрите няма асистенти. Всички професори и доценти имат свои лаборатории, оборудвани с апаратура, необходима за работа в дадена област. Скъпото и специализирано оборудване от рода на ТЕМ и СЕМ е на университета и се ползва от всички. Упражненията на долните курсове се водят от бакалаври последна година и от магистри. Те обучават групички от по 4-5 човека за работа с отделните прибори. В четвърти курс студентите вече могат самостоятелно да се справят с практическите задачи, разпределят се по отделните лаборатории и започват изследвания и подготовка на дипломна работа.

През настоящата учебна година в катедра "Материалознание" завършиха около 60 бакалаври и 24 магистри. Подобно е и съотношението в катедра по "Физика". Ацуи Фукаи, възпитаник на проф. Шигеру Ямагучи - ръководител на катедрата и мой домакин, е отличник на випуска и веднага започва работа в световно известната фирма "Хитачи". Неговата дипломна работа е свързана с изучаване процесите на лазерно рязане и повишаване качеството на среза. Лабораторията по "Якост на материалите" на проф. Сачио Сето, под чието ръководство работих, се занимава с изучаване на якостните свойства на интерметални съединения от типа на TiAl, дифузионно свързване на разнородни материали, специално SUJ2 и Ti сплави и модифициране на повърхността на Ti сплави чрез лазерно напластяване. След приключване на 4-годишния бакалавърски курс повечето студенти започват работа по специалността, само една малка част продължават обучението си по магистърски програми. Интересното е, че има осигурена работа за всички завършващи и то по специалността.

Университет Кейо, Харвард на Япония, е първият частен университет, открит през 1858 г. от Юкичи Фукузава. Неговият лик стои на банкнотата с най-голям номинал - 10 000 йени. До сега в университет Кейо са получили образованието си над 30 000 студенти. Един от най-известните випускници е настоящият министър председател на Япония - Жуничиро Коизуми. В него има 9 факултета в различни направления - от наука и технологии, икономика, до медицина. Първите две години студентите от факултета по "Науки и технологии" се обучават по общообразователни предмети в Хийоши кампус, а след това се преместват в Ягами кампус. Сега там с изследвания се занимава и нашият колега от БАН - Николай Недялков. Много беше полезно посещението ми при него по покана на неговия домакин - проф. Минору Обара, декан на факултета. Лабораторията му се занимава предимно с приложения на femtosecond и nanosecond лазер в областта на получаване на покрития от ZnO and TiO2, микрообработки и диагностика в медицината. Една от последните разработки - оптичен сензор за вибрации, получен чрез femtosecond лазер е на д-р Масанао Камата и е резултат на съвместни изследвания с Харвард.

През 2000 г. в Ягами кампус е открита нова сграда - Сосокан, което в типичен японски стил означава място за творчество и фантазия и напълно отговаря на наименованието. В нея има зала със съвременно оборудвани работни места за специализанти от чужбина. От прозорците се разкрива неповторима гледка към Йокохама с най-високата сграда на Япония - 70-етажния Лендмарк тауър. А когато излезеш в коридора и се обърнеш в противоположна посока виждаш небостъргачите на Шинджуку в Токио. Как да не работиш пълноценно, като всички условия са ти осигурени - от възможност за усамотяване и творчество, до възможност за релаксация!?

Що се отнася до отдиха, в Япония на това се отделя голямо внимание. В събота и неделя се организират екскурзии до природни места и исторически забележителности. Достатъчно е някъде да има нещо съвсем дребно, от рода на малък храм, водопад, минерален извор и то вече се представя в такъв вид, така те посрещат и изпращат, че ти се иска пак да се върнеш там. Толкова много и толкова разнообразни са интересните места в Япония, че не знам въобще дали самите японци могат за един живот да обиколят и да разгледат всичко.

За едно съм сигурна - за Киото, с неговите над 200 по-малки и по-големи храмове, една седмица не е достатъчна. Дори и мрачният, дъждовен януарски ден не може да скрие красотата на сравнително новия храм Хейян, построен през 1895 г. в стила на древен императорски дворец. Величественият Киомизодера, разположен по хълмовете над Киото, има вид на мрачен страж из-зад пелената от дъжд, а Кинкакуджи - златният храм ни посреща в цялия си блясък, току що измит от кристалните капки. Наоколо десетки малки храмове привличат с красотата си като седефени миди, разпръснати по брега на океана, и те очакват да ги посетиш.

За един ден човек може да се разходи из градините на Санкейен парк, недалече от Йокохама, и да се любува на езерцата и поточетата, на цъфналите сливи и вишни през пролетта и на екзотичните за нас цветя през останалите сезони. Да научи за историята и бита на японците от старинните къщи музеи. Не само да присъства, а и да участва в чайна церемония, в която всеки жест е спокоен, точен и отмерен и предразполага към съзерцание, самовглъбяване и размисъл. След това може да продължи разходката си из старата част на Йокохама със сгради в европейски стил и изведнъж да попадне в шарения, многогласен, отрупан с фенери и изпълнен с живот China town. А в крайбрежния парк да види пътуващи циркови артисти да изнасят представления, заобиколени от деца и възрастни, и да успее да се разходиш с корабче от пристана на Минато мираи. И накрая да допълни своите впечатления с изгледа на окъпаната в пулсиращи, играещи, гонещи се светлини, нощна Йокохама от голямото виенско колело в увеселителния парк или от последния етаж на Лендмарк тауър.

Искам да завърша с история, която прочетох някъде по мрежата. В нея се разказва за един руски рибар, преживял тайфун в японско море. Когато се събужда на другия ден, той вижда, че лодката му стои на пясъка на тих залив, заобиколен от избуяла зелена растителност. Излиза и започва да се разхожда из околността. Навсякъде, където отива, е заобиколен от красива природа и усмихнати любезни хора, готови да му помогнат. И той започва да си мисли, че е в рая! Едва след няколко часа, виждайки двама мъже да пият бира "Асахи", разбира, че е в Япония...

кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване кликни за уголемяване
към всички снимки от Япония > > >

към репортaжите на доц. д-р Дикова от Япония - 2006:  "Празнична импресия от Токио",  "България в Япония",
от Германия - 2008:  "Международен форум за изпитания на материали - testXpo 2008",
от Бахрейн - 2008:  "Кралство Бахрейн - кралство на петрола и на новите технологии",
от Малайзия - 2009:  "Малайзия - истинската Азия",
от Индия - 2010:  "Кога ще ги стигнем индийците?",
от Франция - 2010:  "До Париж и обратно - пътуване между стачките"  и
от САЩ - 2012:  "По Коледа стават чудеса""За бъдещето на нашите деца".

CastingArea - главна страница